Затягат контрола на границата заради африканската чума по свинете

д-р Първан Дангов, снимка: infomreja.bg, архив

Във връзка с констатирано огнище на африканска чума по дивите свине на територията на ЕС, Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил предприема поредица от мерки.

Това е особено опасно вирусно заболяване, което налага завишен контрол върху движението, регистрацията, издаването на документи за придвижването на свине и засилено наблюдение на здравословното им състояние. Подготвя се провеждането на областна епизоотична комисия.

На нея ще бъдат поканени кметовете, представители на ловните сдружения, полицейските власти и всички структури, които имат отношение към здравеопазването на животните, уточни директорът на структурата д-р Първан Дангов.

Ще бъдат презентирани и мерките, които трябва да бъдат предприети, за да не се допусне такова заболяване на територията на страната. Предстоят проверки и завишено вниманието към всички паркинги с местостоянки за автомобили, както и граничните пунктове Гюешево и Олтоманци.

На граничния пункт Гюешево предстои да бъде извършена и инспекция във връзка с годишния одитен доклад.Тя ще се състои на 25 февруари.

Ще се проверява как се спазват разпоредбите за опазване на външната граница на ЕС, касаещи ветеринарния контрол.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK