Защо трюфелите са толкова скъпи?

Снимка: Рixabay

Ако сте виждали „трюфел“ в менюто до картофки или макаронени изделия, вероятно сте видели и тежка цена.

Тази уникална съставка винаги добавя към сметката и кара хората да питат - защо трюфелите са толкова скъпи? Трюфелите са редки, годни за консумация, подземни гъби или грудки, които са подобни на, но различни от гъбите, съобщават от foodpanda.

Гъбите растат извън земята, но трюфелите са по същество подземни гъби, тъй като предпочитат да растат в тъмното.

Има различни видове трюфели в света. Най-известните видове са зимно бяло, зимно черно, мускатно черно, мускусно черно, китайско черно, хималайско черно, лятно черно, есенно черно и бели трюфели.

Изглежда има още повече разновидности и под-разновидности, но не всички си струват да се опитат. Въпреки че са годни за консумация, някои трюфели имат вкус или нямат никакъв вкус.

Трюфелите са скъпи по няколко причини. Първо, те не са нещо, което хората лесно могат да засаждат, да фермират или да събират реколта - те са диви и придирчиви за това къде растат.

Трюфелите обикновено процъфтяват на места, където има влага в топли дни и студени нощи. Те също предпочитат отглеждането на някои видове дървета, включително дъб, бор и лешници.

Италианските и френските провинции са особено популярни места за отглеждане, но някои видове растат и в северозападната част на Тихия океан и в Австралия. Те също растат бавно, имат къси сезони и не издържат дълго.

В действителност, според някои съобщения, отнема от четири до шест години, за да могат някои видове трюфели да порастнат.

След като най-накрая растат, следващата стъпка е да ги открием - което не е лесен подвиг. Ловците разчитат на животни, за да намерят трюфели. Тъй като трюфелите узряват, те естествено освобождават миризливи съединения, привличайки животни като свине и обучени кучета.

Щом ги видят, ловците внимателно изкопават трюфелите, като избягват щети; трудоемък процес, който добавя отговор на въпроса защо трюфелите са толкова скъпи.

Белият трюфел е най-скъп. По-достъпният сорт са черните трюфели, защото имат по-дълго време на съхранение, замразяват се и са по-малко редки от другите видове.

Ако можете да си позволите истинска сделка, не забравяйте, че колкото по-дълго трюфелите са извън земята, толкова по-бързо губят своя аромат.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK