Защо Путин го е грижа за процентите на изборите в неделя?

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тази неделя Владимир Путин ще спечели четвърти мандат като президент на Русия. Единствената несигурност преди вота е каква ще бъде избирателната активност и каква подкрепа ще получи Путин, пише в коментар американският информационен сайт Аxios.

Първоначално Кремъл си постави за цел 70% подкрепа за Путин при 70% избирателна активност, макар че през последните дни администрацията на руския президент промени позицията си.

Изданието пита все пак защо Путин го е грижа за тези числа при положение, че със сигурност ще спечели, без значение колко хора ще гласуват на утрешния вот.

Аxios коментира, че изборите в Русия не са упражняване на демократична отговорност, а изпитание на легитимността - редовна оценка относно колко добре Кремъл представя имиджа на Путин и способността на системата да го отрази.

Според медията Кремъл иска да види, че икономическото и политическото ръководство на местно ниво ще успее да организира плавно провеждане на вота, за да се предотвратят евентуални протести.

Аxios пише още, че личните отношения и непрозрачните властови мрежи често са по-важни от формалните процедури, партиите и законите.

Американската медия задава въпроса какво ще се случи, ако Кремъл не успее да изпълни целта си 70/70.

Аxios отговаря, че първоначално нищо няма да се случи, но по-ниски резултати биха посели нежелано съмнение относно способността на Путин да продължи да управлява Русия. Това от своя страна може да накара елитите да започнат да търсят алтернатива.

Също така след победата могат да се появят спекулации дали той планира още един мандат през 2024 г. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK