Защо лукът ни разплаква?

Снимка: pixabay.com

Печен, пържен, карамелизиран, суров, лукът винаги ще осигури допълнителен аромат на всяко ястие. Но защо тази, така неизменна от кулинарията съставка, ни кара да плачем?

Суров,  добавя хапка към вашата салата или сандвич; карамелизиран, добавя пикантна сладост на всяко горещо ястие. Наистина, има много малко ястия, на които не бихме добавили малко лук! Единственият проблем идва, когато го нарязвате.

Този въпрос, защо лукът ви кара да плачете, е толкова важен, че се правят постоянни изследвания на различните сортове. Определянето на точното нестабилно химично вещество, което е отговорно за превръщането на разкъсващите се канали във водни пързалки, е дълъг процес, като най-новото развитие идва едва преди 17 години. Първоначално се смяташе, че виновникът е алининаза, ензим, който също се намира в чесъна. Но всеки, който е нарязал чесън, ще ти каже две неща за ароматните луковици: Първо, че те защитават от вампири; и второ, те не ви карат да плачете. Защо лукът ви кара да плачете, но чесънът не е?

Теорията за плача на лука е ограничена до двa химикалa: син-пропанетил-S-оксид, дразнител, който стимулира слъзните жлези на очите, които освобождават сълзи; и синтеза на сълзотворен фактор. Последният виновник е малко известен ензим, който е открит благодарение на няколко японски проучвания през 2002 г. От друга страна, тези мистерии за човешкото тяло все още не са разрешени.

Дразнители се освобождават в по-голям обем, ако решите да използвате тъп нож, защото използването на тъп нож е като хакване на клетъчната стена на лука с бейзболна бухалка, причинявайки прекомерни щети и освобождавайки допълнителни химикали. Острият нож осигурява хирургическа прецизност, по-малко увреждане на клетъчната стена и на свой ред освобождава по-малко химикали.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd