Защо да слушате джаз в Банско е специално?

Снимка: Infomreja.bg

Защото е създаден, за да впечатли

200 изпълнители от 17 държави с 24 концерта + 16 бонус.

Това представя джаз фестивалът в Банско на основната си сцена и на тази в Градската градина, където младите изпълнители творят и представят таланта си през целия ден.

Много джаз, много нещо!, каза Лили Големинова (БНР), която „поведе“ първата вечер на концертите с пресконференция. На нея присъстваха Франк Гамбали и „Цинга манга фънк“ – които споделиха „човешкото“. Китарисът на „Цинга“-та предостави своята китара на Гмабали, който пък импровизира нечовешки до постигане на съвършенството пред публиката в Банско.

„Луфтханса ми загубиха китарите“, каза Гамбали, но явно за добро, защото представянето му бе не на ниво, а много над нивото (му).

64-годишният виртуозен китарист има издадени над 20 солови албума, поне 20 пъти е обиколил света на турнета, а 35 пъти е бил на корицата на най-популярните музикални издания. Със сигурност той е най-голямото име на фестивала.

Както се казва, някои джаз музиканти пишат в биографиите си, че са били на сцена с Гамбали – за да има по-голяма стойност името им. Да!

Самият джаз започна с една „Среща в приказка(та)” с музиката на Йосиф Цанков, представена от тромбониста Вили Стоянов заедно с щрайха на Симфоничния оркестър на БНР.

След изпълнението на австрийския китарист, българската група „Цинга манга фънк“ показа, че всички изпълнители на джаз имат един „общомузикален език“ – словосъчетание, което може би ще се използва от водещите през 6-е вечери на 26-ото издание на Банско джаз фестивал.

Две впечатляващи британски певици с квартетите си стъпват на банска сцена.

Зара Макфарлън, която има ямайски корени и ню-соул темперамент с убийствен глас, и шармантната блондинка Луси Удуърд, започнала кариерата си като беквокал на Барбара Стрейзънд, Селин Дион, Джо Кокър и на самия сър Род Стюарт, но продължила със свой собствен, изключително интересен път в музиката. Нейната група беше поканена на фестивала през 2020-а, но заради рестрикциите за COVID-19 не успя да стигне до Банско.

Ковид възпря и бившата беквокалистка на самия сър Род Стюарт – Луси Удуърд, през 2020 г., но три години по-късно тя идва!

Родена е в Лондон, но израсла в Ню Йорк, шармантната блондинка, чийто баща е диригент и композитор, а майка ѝ – оперна певица и музиколог, е пяла още със знаменитости като Барбара Стрейзънд, Селин Дион и Джо Кокър, но в момента прави шеметна кариера със собствен квартет.

През април косоварят Шеки Ходжа разказа пред журналисти в Банско своята 12-годишна любов с България и как е дошъл, „да си купи сладолед“, но останал у нас, за да твори заедно с Теодоси Спасов, Стоян Янкулов, Васил Пармаков.

Ходжа излиза на сцената на джаз и с чудесния си български и още по-чудесната си музика представя пред публиката една приказка от Балканите, която продължава с изпълнители от Турция. Но богатият списък от държави, от които директно в Банско „кацат“ музиканти, е допълнен от Северна и Южна Америка, Куба, Украйна, Италия, Германия, Франция, Израел, Словения.

Тази година – специална година, в Банско ще пеят и Показ трио от Украйна, които  надминават очакванията на публиката и извисяват музиката над войната.

Като за финал… „ПостБалканТон“ с Деси & The Shining Stockings, „ЕспенЕриксен трио“ от Норвегия и британеца Анди Шепърд, един от водещите саксофонисти в Европа, винаги търсещ нови и нови музикални джаз пътеки и колаборации. Той е не само отличен инструменталист, но и композитор – писал е музика за големи церемонии, както и за съчетанията на емблематичната британска танцова двойка по фигурно пързаляне Джейн Торвил и Кристофър Дийн.

Фестивалът обаче се отличава със своята уникалност, защото има проекти, които звучат специално за банската сцена.

Петър Славов, който гради впечатляваща кариера в САЩ, ще е в колаборация с  Владимир Кърпаров и Христо Вичев. Своя дебют тук ще направи тромбонистът Георги Корназов, който пристига от Париж с „Поетични мечтатели”. Живко Петров ще представи 5-ия си албум „По пътя” със своето JP3, Камелия Тодорова ще докаже за енти път, че е безспорната грандама на джаза, а Мирослава Кацарова ще омае публиката с компилация от електронна музика и класически рагтайм.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK