Защо да консумираме сезонни плодове

Снимка: Infomreja.bg

Така както времето и сезоните се сменят на цялото земно кълбо, така и наличните пресни продукти са различни.

Всеки сезон предлага вкусни и полезни блага, което е страхотен начин да експерементирате в кухнята като включвате в менюто си повече сезонни плодове.

Не само вкусът ви ще бъде впечатлен, но ще имате и ползи за здравето.

Причините да залагаме повече на приемането на плодове според сезона са:   

  • Вкусът е по-добър. Производството през сезона е по-свежо и по-добро, по-сладко и напълно узряло. Когато плодовете са взети за консумация, които са били естествено узрели и са събрани в точното време, то ще има много повече вкус и витамини. При продажба на несезонни култури, те трябва да бъдат събрани рано и охладени, за да не се развалят по време на транспортирането, а охлаждането ще намали вкуса.
     
  • Цената е по-ниска. Когато земеделските производители прибират голямо количество продукти, поради това, че културата е в сезон, цената на продукцията ще намалее. Когато продуктите са локално произведени, защото са във вашия сезон, не се налагат пътни разходи и складиране, поради което се намаляват производствените разходи, които след това се прехвърлят върху потребителя.
     
  • По-освежаващо. Продуктите, закупени през сезона, са по-склонни да бъдат по-свежи, консумирани по-бързо до прибиране на реколтата и с по-високи хранителни стойности. Някои антиоксиданти като витамин С, фолат и каротини бързо ще намалеят, когато се съхраняват за кратки периоди от време.
     
  • По-малко замързсени. Когато плодовете се доставят в чужбина, не можете да сте сигурни какви са техните разпоредби за пестициди, хербициди и фунгициди. Много страни по света имат много спокойни закони за химическите вещества, които се пръскат върху плодовете, които други страни са забранили поради техните известни вредни ефекти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK