Засаждат 1000 фиданки брежански кестен през Седмицата на гората

Снимка: Община Симитли

Продължава поетапното залесяване на района на Брежани и подходящите горски площи с фиданки от сорта брежански кестен.

На 4. април, по случай Седмицата на гората, Югозападното държавно предприятие, ДГС-Симитли, Сдружение „Хора и традиции“ и Кметство Брежани организират съвместна акция, по време на която ще се залесят поредните 4 дка с брежански кестен.

В събитието ще участва кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметът на Брежани Благой Стефанов, представители на ЮЗДП, лесничеи и работници от ДГС-Симитли, представители и членове на сдружуние „Хора и традиции“, по чиято инициатива започна съживяване на държавните площи с брежански кестени.

„През изминалата година кестеновите гори не дадоха много плод поради сухото лято и произведохме по-малко фиданки, но продължаваме заедно със сдружението да работим за опазването и развитието на горите с брежански ядлив кестен. - каза Вера Станишева, началник-отдел „Възобновяване на горите“ при ЮЗДП. - Радостно е, че съвместната инициатива е подкрепена от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, кмета на Брежани Благой Стефанов и директора на Югозападно предприятие Дамян Дамянов, които подкрепят акциите с лично присъствие.“

Сдружението организира поредица от събития за популяризиране на брежанските кестени, предстои наесен да представи екологични продукти с кестени на световното изложение „Slow Food “ в Торино, Италия, а така също работи за европейска сертификация на брежанския кестен като уникален български продукт.

„Няма нищо по-красиво от това да сбъдваме мечти. Ние садим дървета, произвеждаме гора, кислород, плодове, бъдеще за бъдните поколения. Радостно е, че не сме сами в този път – с нас неизменно е кметът Апостол Апостолов, директорът на ЮЗДП - Дамян Дамянов, и не на последно място – хората, които ни вярват и следват", каза Снежана Стоименова, зам.- председател на сдружението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//