Заради три кубика съчки: Жител на Рилци страда от политическите борби

Снимка: Infomreja.bg

Повече подробности по случая даде кметът на Рилци

Напрежение в село Рилци, заради три кубика съчки.

Този казус е ангажирал ресурс от 8 служители на Община Благоевград и 3-ма – от Областната дирекция на МВР.

Причината – Община Благоевград искала да си спести транспорта по събрана от почистване на река дървесина, а след това вложила двойно повече в изземването ѝ от жител на селото.

Повече подробности по случая даде кметът на Рилци – Крум Крумов, който твърди, че срещу него, жителите и самото кметство се оказва дискредитиране, дори репресия. А защо? Крумов заяви пред камерата на ИНФОМРЕЖА, че обвързва събитията с подкрепата, която той ден преди това публично заявява към кандидата за кмет – Николай Шушков.

Подробностите – следват:

В периода след 20 юли започва почистване на селската река край Рилци. От нея са извадени клони от дървета, съчки, храсти. Така нареченият дървен материал е поставен пред сградата на Кметството в Рилци. Кметът – Крумов, получава обаждане от отдел „Екология“ към Община Благоевград от името на Кирил Чушев. Той заявява пред кмета, че дървеният материал може да бъде раздаден на социално слаби хора и такива, които имат нужда, по преценка на самия Крумов. Заповедта е устна, а мотивите – Общината да спести някой лев по транспортирането на дървесината, която все пак може да послужи на хората. Кметът обаче не просто обявява, че има „свободни съчки“, а заявява, че всеки, който има нужда от тях, може да извърши обществено полезен труд, а в замяна да придобие 3 кубика храсти и клони.

По западноевропейски, а и обективен модел, жителят на Рилци – Даниел Казачки, коси терени в Рилци и обещаното му е дадено – придобива дървата.

На 30 август, ден след пресконференцията на кандидата Николай Шушков, на която бе и Крум Крумов като член на Инициативния комитет, в село Рилци пристигат 3 коли на звено „Инспекторат“ към Община Благоевград с общо 8 служители, 1 автопатрул на ОДМВР с двама полицейски служители и един разследващ от ОДМВР.

Те са изпратени по сигнал до 112, подаден от лицето Станислав Илиев – служител на Община Благоевград. Той също присъства на място. Сигналът касае кражба на дърва, а кметът на селото не е уведомен, както би следвало за всяко едно събитие – криминално или не, на територията на Рилци.

Кметът разбира за случая, виждайки колите на двете институции, и пита служителите какво се е случило, защо не е уведомен и какво е станало въобще, че подобен ресурс да бъде изпратен в селото. Отговор му е даден, но лаконично. Крумов се обажда на Кирил Чушев с въпрос какво се случва и защо се подготвя конфискацията на дърва, дадени на жител на селото. Чушев, който е и близък до кмета, казва:

„Крумчо, неприятно ми е, че се разиграва този цирк, но разпореждането е от най-високо ниво“.

Чушев е притеснен, че може да бъде освободен от работа, ако не изпълни именно тези „разпореждания“ – „крадените дърва да бъдат конфискувани от Община Благоевград“, която месец преди това е заявила дървата да бъдат дарени.

Последва разпити и снемане на обяснения и от Крумов, и от жителя Казачки. А на Крумов е връчен констативен протокол.

На случката стават свидетели двама съпрузи, които са наематели в сградата на кметството. Те дори правят услуга на служителите на Общината като им дават достъп до служебния принтер, на който да бъде разпечатан транспортен билет, с който дървесината да бъде превозена извън селото.

Един от служителите на „Инспектората“, видимо изнервен от техническото неудобство, казва: „Кмете, кмете, защо ни занимаваш с глупости“, твърди Рени Чамасян.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА към кмета Крумов дали има проблемни взаимоотношения с кмета на общината – Илко Стоянов, Крумов заяви, че изобщо отношения няма.

„С кмета се познаваме от 2011 година, когато заедно бяхме в ОбС – Благоевград, като съветници. На предсрочните избори от 2020 г., Стоянов ми звънна с въпрос дали ще го подкрепя, а аз заявих, че жителите на Рилци не са овце. След това в Общината ми бе заявено, че „Рилци не е приоритет“.

Какво следва по „дървения“ казус:

Кметът бе категоричен, че ще заплати от собствения си джоб на Даниел, който е косил и придобил отнетите впоследствие дърва. А относно подкрепата му към Николай Шушков – Крумов заяви, че тя не е обвързана с никакви обещания за бъдещи постове, защото Крумов няма намерение да бъде кандидат – нито за кмет, нито за общински съветник. Мотивите му са три. Иска да обърне внимание на семейството си, връща се отново в частния сектор и последният – вярва в самоконтрола и че един кмет трябва да има мандатност, а един мандат стига, защото повреме на втория – не е така активен за населеното място и хората.

Крумов се надява, че възраждането на Рилци ще продължи и най-вече жителите му няма да страдат, тъй като нито един човек не е виновен за случващите се борби в политиката.

От Община Благоевград към момента няма позиция по темата.

ЦЯЛОТО ИЗЯВЛЕНИЕ НА КРУМОВ ПРЕД ИНФОМРЕЖА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Снимка: Infomreja.bg
Констативен протокол, съставен на Крумов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//