Заявиха 2286 декара череши за сертифициране в Кюстендилско

снимка: infomreja.bg, архив

2286 декара череши са заявени за сертифициране в Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Те се отнасят за землищата на селата Шишковци, Соволяно, Таваличево, Коняво, Горна Гращица, Горна Козница, Бабинска река, Шатрово, Долистово, Граница, Лелинци, Друмохар, Лиляч, Четирци и Дворище.

Подадени са 108 заявления от земеделски производители за окачествяване на череши и са издадени 238 сертификата за качество за 289,00 тона продукция.

Вследствие на продължително падналите валежи по време на зреенето на черешите, плодовете са с влошени органолептични показатели – напукани, загнили и с по-ниско съдържание на захари.

За сравнение през същия период на 2013 г. са издадени 259 сертификата за качество на 94 бенефициенти за 376,5 тона продукция, припомнят от ОДБХ - Кюстендил.

Най-често сертифицираните сортове череши са Бигаро Моро, Бигаро Бюрла, Ван, Бинг, Козерска, Стела, Стефания, Сънбърст, Ламберт, Дроганова жълта

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Първан Дангов отправи своя поздрав към всички граждани и гости на Кюстендил по случай Празника на черешата, а на производителите пожела богата реколта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK