Започва официалната програма на британския крал Чарлз Трети в Кения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той насочва погледа си към Общността на нациите

Британският крал Чарлз Трети, който снощи пристигна в Кения, днес започва официално четиридневната си визита в африканската държава. Посещението е месец преди Кения да отпразнува през декември 60-годишната от независимостта си и да се раздели с миналото си на британска колония, предаде Франс прес.

В африканската страна се отправят много призиви към британския монарх да се извини за колониалното минало на Обединеното кралство в Кения.

Визитата на Чарлз Трети в източната африканска държава е първата му в страна от Общността на нациите, откакто той се възкачи на престола след кончината на кралица Елизабет Втора през септември миналата година. Целта на визитата е да подчертае солидното и динамично партньорство между Обединеното кралство и Кения, посочва британското посолство в Кения.

Но пътуването на Чарлз Трети, придружаван от кралица Камила, ще е и повод да се припомнят най-болезнените аспекти от общата история на Обединеното кралство и Кения в годините, предшествали независимостта на африканската държава, от своя страна отбеляза Бъкингамският дворец.

Между 1952 и 1960 г. над 10 000 души бяха убити в Кения в резултат на въстанието на организацията Кенийска армия за земя и свобода, известна още и като Движение Мау Мау, срещу колониалната власт. Това беше една от най-кървавите репресии в Британската империя.

След години на процедури едва през 2013 г. Лондон прие да обезщети над 5000 кенийци за това насилие, но някои очакват кралят да поднесе и официалните извинения за миналите действия на Обединеното кралство.

Днес кралят и кралицата ще бъдат приети от президента на Кения Уилям Руто, който приветства кралската визита като значителна възможност да се засили двустранното сътрудничество в различни области.

Програмата на краля за днес и утре в кенийската столица Найроби предвижда и срещи с предприемачи, с младежи, държавен банкет, посещение на нов музей, посветен на историята на Кения, полагане на венци на гроба на незнайния войн в градините "Ухуру".

След това кралската двойка отива в пристанищния град Момбаса, където Чарлз Трети, който е силно заинтересован от екологичните въпроси, ще посети природен резерват и ще се срещне с местни религиозни представители.

След визити в Германия и във Франция по-рано през годината, отразяващи желанието на Лондон да се сближи с европейските си съюзници, Чарлз Трети насочва погледа си сега към Общността на нациите.

Общността на нациите обединява 56 държави, повечето от които бивши британски колонии. 

Миналата година британският престолонаследник принц Уилям и съпругата му Кейт посетиха Карибите, където също има страни от Общността на нациите. Но там двойката не се извини за робовладелческото минало на Обединеното кралство и това породи критики.

Кения заема особено място в историята на британското кралско семейство. Там майката на Чарлз Трети - Елизабет Втора, научава за смъртта на баща си крал Джордж Шести през 1952 г.  и че ще бъде следващият британски монарх. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK