Започва изграждането на нова клетка към депото за битови отпадъци на Петрич

Димитър Бръчков, снимка: Infomreja.bg, архив

Изградените три клетки към депото за твърди битови отпадъци на община Петрич вече са с изчерпан капацитет. „Това поставя по угрозата за криза с боклука цялата община Петрич – града и всички населени места. Ние, като местна власт, следваше да реагираме своевременно, за да не допуснем това”, коментира кметът Димитър Бъчков.

Той поясни, че вече е факт договорът между Община Петрич и ПУДООС за безвъзмездно финансиране. Фирмата, спечелила обществената поръчка за изграждане на Клетка 4, е Обединение „ДМ Строй”  - Хасково, при стойност 1 146 66,04 лв. Срокът за изпълнение на обекта е 180 дни. „

Това практически означава, че Петрич няма да бъде в плен на криза, що се отнася до събиране и депониране на битовите отпадъци. В подобни кризисни моменти вече изпаднаха редица български общини”, обяви кметът.

Експлоатацията на клетка 4 ще извършва фирма „Тео Морис”2001. Община Петрич има одобрено финансиране за около 10 млн лв, които са за Компостиращата инсталация и инсталация за предварителна обработка на отпадъци.

Внедряването на същите ще намали обема на депонираните отпадъци, а при изграждането на новата Клетка 4 към депото и при наличието на тези инсталации, животът на същата ще бъде удължен до 25 години.

„Така смятам комплексно,че решаваме в дългосрочен план един важен проблем за община Петрич, още преди същият да се е усетил от населението”, обобщи кметът Димитър Бръчков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax
loading...