Започна тренировка за съвместното учение на граничари и военни на границата с Гърция

Снимка: Infomreja.bg

Съвместно учение проверява готовността ни за реакция заради миграционния натиск, съобщава БНТ. Днес се извършва подготовка и тренировъчни действия за учението, което започва утре.

След приетите в парламента промени, военните вече могат да охраняват държавната граница заедно с Гранична полиция.

Днес ще се проведе подготовката и първоначалните тренировъчни действия за съвместното учение на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната „Граница - 2016", което ще започне на 5 март (събота) в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич.

Учението цели координиране на съвместните действия между силите и средствата на МВР, МО и Българския червен кръст, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

Тренировките бяха разпоредени по време на правителственото заседание в сряда от премиера Бойко Борисов. Учебната тревога за защита на границата идва на фона на усложняващата се обстановка на гръцко-македонската граница.

За момента няма сериозен миграционен натиск, както по браздата ни с Гърция, така и по тази с Македония. За учението са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK