Започна срещата "Украйна-Русия", ЕС даде военна помощ на Украйна

Снимка: Infomreja.bg

В състава на делегацията са включени министърът на отбраната Олексий Резников

Украинската делегация е пристигнала на границата с Беларус за преговори с руски представители, целящи постигането на незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските сили, се казва в изявление на украинското президентство, цитирано от Ройтерс.

В състава на делегацията са включени министърът на отбраната Олексий Резников и президентският съветник Михайло Подоляк.

Освен тях в състава на делегацията от украинска страна участват председателят на фракцията на партия “Слуга на народа” Давид Арахамия, първият заместник на ръководителя на украинската делегация в тристранната контактна група Андрий Костин, депутатът Рустем Умеров и зам.-министърът на външните работи на Украйна Николай Точицкий, по данни на агенция Укринформ.

Междувременно представителите на Москва обявиха, че са в Беларус от 24 часа, а тези на Киев закъсняват заради логистични проблеми.

„Мога да кажа, че с всеки час, в който конфликтът продължава, загиват украински граждани и украински войници. Ние безусловно сме заинтересувани да постигнем някакви договорености, които да са в интерес и на двете страни“, каза Владимир Мединский, ръководител на руската делегация за преговори с Украйна.

На фона на нахлуването в Украйна, Русия търпи такива загуби, сякаш войната е преминала и през нейната територия. Това обяви в обръщение на руски украинският президент Володимир Зеленски. Той призова да бъде прекратен огънят.

„Вече са убити 4500 руски войници. За какво сте дошли тук? За какво са ви колони от бронирани машини, които идват срещу нас от Крим, от нашия Крим: от Ялта, Евпатория, Судак, Симферопол. Това не са имена на военни лагери за танкисти. Още веднъж: 4500 убити руски окупатори“, заяви той, цитиран от държавната агенция УНИАН.

За момента Москва признава за жертви сред своите военни, но не дава данни за броя на убитите и ранените.

„За какво е всичко това? За какво? Руски майки, руски учители, руски предприемачи, обикновени хора – за какво?“, запита той руснаците и се обърна към военните: „Захвърлете оборудването си и си тръгнете. Не вярвайте на командирите си, не вярвайте на пропагандаторите си. Просто спасете живота си и напуснете“.

Европа взе безпрецедентно решение за военна помощ за Украйна. Серия от нови мерки предстои и в следващите часове.

След като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа ще приеме бежанци от Украйна, Европа сега се готви бързо и съществено да облекчи визовия режим за украински граждани.

Без никой да можеше да си го представи само преди дни, председателят на Комисията заяви, че е възможно да започнат вътрешни разговори в Европа за ускорено присъединяване на Украйна.

Затварянето на европейското въздушно пространство снощи последва решението на редица страни-членки да затворят собственото си. Руски самолети вече не могат нито да прелитат, нито да кацат на територията на ЕС.

Европа спира излъчването на 2 руски медии, близки до Кремъл: "Русия тудей" и "Спутник".

Снощи европейските министри на външните работи дадоха зелена светлина на пакета европейски санкции. Основната мярка сред тях с ограничението до достъпа на руската централна банка до резервите й. 

Без никакъв аналог в историята на ЕС е и решението за военна помощ към трета страна.

САЩ отпускат допълнителна помощ от 54 милиона долара за Украйна. Това заяви Ясен Дараков от BGVoice заяви за NOVA. Белият дом реагира на обявената бойна готовност на ядрения арсенал на Русия, определяйки това като поредната изфабрикувана заплаха от страна на руския президент.

„Днес се очаква Джо Байдън да се срещне с лидерите на Г-7. Допълнителни 54 милиона долара ще бъдат отделени за украинските граждани, като това е отделна помощ от военната такава”, обясни той.

Междувременно продължават безпрецедентните мерки и санкции, наложени от ЕС върху Русия. ЕС за пръв път взе решение да се финансира закупуването и доставката на оръжия и военна техника за нападната страна, стана ясно от думите на председателя на ЕК.

450 милиона евро допълнително ще бъдат отпуснати за купуването на необходими консумативи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK