Започна церемонията по встъпване в длъжност на Плевнелиев

© Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Започна официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на България Росен Плевнелиев. В Церемонията участват близо 320 гвардейци от Национална гвардейска част. Сред официалните гости са премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, президентите Желю Желев и Петър Стоянова, депутати, представители на българските институции, както и дипломати, съобщи dariknews.bg.

Съпроводен от командира на Националната гвардейска част полковник Ставрев новоизбраният президент Росен Плевнелиев се отправи към строя. За първи път Плевнелиев като върховен главнокомандващ прие рапорта на началника на караула подполковник Иванов и се поклони пред националното знаме. Президентът обходи строя и поздрави почетния караул, след което Плевнелиев се присъедини към президента Първанов и заедно се качиха на трибуната.

В момента Георги Първанов произнася последното си президентско слово.

В четвъртък новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се заклеха пред Конституцията в Народното събрание. Днес официално двете президентски двойки на Георги Първанов и Ангел Марин и тази на Плевнелиев и Попова ще сдадат и приемат властта на "Дондуков" 2. Ритуалът ще се извърши и пред представителни части на Българската армия.

По Конституция президентът е и върховен главнокомандващ Българската армия. В събота, когато Дарик навърши 19 години, в празничното предаване „Равнис" на военния министър Аню Ангелов, командирът на гвардейската част полк. Боян Ставрев разказа повече за церемонията. В нея ще участват близо 320 военнослужещи: „От началото на тази година ние провеждаме тренировки за официалната церемония. Обърнали сме сериозно внимание на всички детайли, които съпътстват една такава церемония. Такава официална церемония се провежда от 15 години насам. За първи път тя се състоя през януари 1997 година, при смяната на президентите Желю Желев и Петър Стоянов, и бе пред сградата на администрацията на Президентството. При смяната на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов през 2002 г. се състоя пред Паметника на Незнайния воин, където ще бъде и днешната церемония. От 10 години насам е установено този ритуал да се извършва през Паметника на Незнайния воин, защото той олицетворява подвига на българския войник в защита на свободата и независимостта на България".  

Още днес Росен Плевнелиев започва работа. Следобед президентът ще има срещи с еврокомисарите по бедствия и аварии и отговарящия за регионалното развитие - Кристалина Георгиева и Йоханес Хаан, както и с представители на Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Официалните гости ще се срещнат и с премиера Бойко Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK