Замърсяването на река Черна е до 20 пъти над нормите

Снимка: БГНЕС

Това констатира съвместната проверка на РИОСВ - Смолян и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"

Седем проби, взети от повърхностни води от река Черна, установиха превишаване от 6 до 20 пъти над нормите на допустимите стойности за добро състояние по азот амониев, азот нитритен, ортофосфати и общ фосфор.

Това констатира съвместната проверка на РИОСВ - Смолян и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР), пише news.bg.

Установен е и източникът на замърсяване - заустване на отпадъчни води от градски събирателен колектор на изход отлив на тръба към преливник, в кв. Устово, град Смолян. Взети са проби от река Черна преди и след заустването на отпадъчните води.

Пробите са изпитани по следните характеристики: температура, активна реакция рН, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, БПК5, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, общ фосфор (като фосфор), ортофосфати (като фосфор), α СПАВ и хлориди.

Измерените стойности по биогенни елементи (азотни и фосфорни показатели) са показателни за заустване на непречистени битово- фекални отпадъчни води. Резултатите от изпитването за показатели- БПК5 и общ азот, все още не са готови.

От резултатите на пробите на повърхностни води от реката преди и след заустването на отпадъчни води от градски колектор се установява въздействие върху водния обект, поради което БДИБР ще образува административнонаказателно производство по реда на Закона за административните нарушение и наказания.

Измерените при проверката на 20.08.2023 г. стойности на показателите не са значително по-високи от измерените при провеждане на националния мониторинг за река Черна в периода 2019 - 2023 г. Въпреки това в посочения изминал период никога не са измервани толкова високи стойности по показател азот амониев.

От БДИБР отбелязват, че участък от река Черна е повлиян и от експлоатацията на ВЕЦ "Устово", като в реката в близост до водноелектрическата централа е открита измряла риба.

Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" ще възложи на Регионалната лаборатория към ИАОС допълнително пробонабиране и изпитване по биологичния елемент за качество-дънна макробезгръбначна фауна, който отчита изминали замърсявания.

Едва след получаването на резултатите от този мониторинг ще стане ясно доколко замърсяването, довело до измирането на рибата, е причинило екологични щети на река Черна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK