Зам.-председателят на Административен съд - Кюстендил, с лекция пред дупнишки ученици

Снимка: АС - Кюстендил

Пред ученици от десетите класове на Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – Дупница, зам.-председателят на Административен съд - Кюстендил, г-жа Галина Стойчева изнесе лекция по Образователната програма „Съдебна власт –информиране избор и гражданско доверие“.

Темата на лекцията бе: „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове услуги. Достъп до правосъдие. Административно нарушение - престъпление ли е то? Правата ни като граждани на Европейския съюз".

Лекцията започна с презентация под формата на филм, озаглавен „Достъп до правосъдие“.

Съдия Стойчева обясни по разбираем и достъпен за възрастта на учениците език, какво е административно нарушение, какви биха били последиците от такъв вид нарушения и как практически следва да се подходи в често срещани житейски ситуации.

Множеството примери по темата от практиката на съдията, с които лекцията й бе придружена, заинтригува младите хора и те взеха участие в обсъждането на различните казуси.

Учениците слушаха с подчертан интерес, а част от въпросите бяха свързани с професията „съдия“.

Сред основните цели на провежданата Образователна програма са изграждането на ценностно отношение към закона, формиране на доверие към съдебната власт, развитие на гражданската компетентност, както и усвояване на първоначални знания за административното правораздаване.

Учениците изявиха желание при посещение в сградата на Административен съд - Кюстендил, да бъдат допуснати в съдебно заседание, за да добият реална представа за правораздавателния процес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK