Зам.-министър Иванова: „Неконсолидирането на Сапарева баня спира развитието на целия регион Кюстендил”

Снимка: ОА - Кюстендил

Всички трябва да бъдат обединени в една територия и консолидирани, за да може да бъде получено финансиране по програма „Околна среда”

„Неконсолидирането на Сапарева баня спира развитието на целия регион Кюстендил”. Това заави зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, на среща с представители на местната власт и жители на община Сапарева баня. Провеждането й бе инициирано от областния управител Катя Димитрова, заради неосъществените дългогодишни опити за консолиране на ВиК-асоциацията в Кюстендилска област и невъзможността за реализиране на бъдещи инфраструктурни проекти, ако асоциацията не заработи.

На срещата присъстваха народният представител от ИТН Снежанка Траянска, зам.-областният управител Любомир Терзийски, кметът на Сапарева баня Калин Гелев, председателят на Общински съвет-Сапарева баня Васил Маргин, зам.-кметът на община Кюстендил Росица Плачкова, кметът на община Трекляно Радко Петрунов и управителят на „Кюстендилска вода” ЕООД Йордан Гогев. Поради големият брой граждани, желаещи да се включат в дискусията, тя се проведе не в салона, а пред сградата на НЧ „Просветен лъч-1905” в курортното градче.

Съществуващата ВиК-асоциация за област Кюстендил, на този етап, не е консолидирана, което лишава региона от европейско финансиране. В кроа но 2021 г. четири общини – Дупница, Рила, Кочериново и Бобошево предприеха стъпки за създаване на собствена асоциация. Сапарава баня е единствената община в Кюстендилска област, която изобщо не се е присъединявала към асоциацията, като водоснабдяването се извършва от общинското дружество ВиК-Паничище.

 „Всички трябва да бъдат обединени в една територия и консолидирани, за да може да бъде получено финансиране по програма „Околна среда”, посочи зам.-министър Деляна Иванова. Тя обобщи, че е необходимо прилагане на принципа „една територия, един оператор, една цена”. „Ако имаме асоцирането на Сапарева баня, ще имаме единна територия.

Една от основните общини, която имаше възражения и желание за излизане беше Дупница, но поради недоброто състояние в момента, те разбират плюсовете от това да бъдат консолидирани и да се възползват от възможностите за финансиране на българския ВиК-холдинг”, заяви още Деляна Иванова.

Присъстващите на срещата граждани изразиха притеснение от покачване цената на водата, а кметът на община Сапарева баня Калин Гелев – от съкращения в дружеството при евентуално присъединяване към асоциацията. Зам.-министър Деляна Иванова обясни, че цената на водата ще бъде увеличена, а съкращения, както и промяна в предоставянето на услугата няма да има. Ставайки част от асоциацията обаче, Сапарева баня ще има възможност да се възползва от европейско финансиране във водния сектор, в рамките на единната територия област Кюстендил.

Консолидирането на ВиК асоциацията ще даде шанс за решаване проблемите с водоснабдяването в останалите общини от областта, подчерта депутатът Снежанка Траянска.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK