Зам.-министър Димитрова: Разходите за лични асистенти през 2018 г. ще бъдат осигурени от държавния бюджет

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
Финансирането на услугите личен и социален асистент и домашен помощник  през 2018 г. ще бъде осигурено от държавния бюджет. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова по време на Националната среща на общините. Финансирането на услугите от Европейския социален фонд ще продължи до май 2018 г. 
 
Полагаме необходимите усилия, за да може тези услуги да нямат прекъсваемост и да предоставянето от общините да продължи с държавно финансиране през следващата година, обясни ам.-министър Димитрова. Тя призова местните власти към по-голяма активност за осигуряване на устойчиво финансиране на административния екип по предоставянето на социалните услуги, в който са включени социални работници, медицински лица и психолози. 
 
Услугите за дневна подкрепа на хората с увреждания трябва да бъдат разширени с цел превенция на институционализацията, коментира зам.-министър Димитрова. Предстои развитието на дневни центрове за пълнолетни лица с увреждания в общините, в които има установена потребност от това. Димитрова подчерта необходимостта от изграждане на ателиета за трудотерапия за хора с увреждания. 
 
Тя добави, че до октомври 2018 г. трябва да бъде изготвен проект на Закон за социалните услуги. В работната група по изготвянето на проекта участват всички заинтересовани институции, общини, социални партньори, неправителствени организации и академичната общност.
 
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK