Залагат разсада за новата реколта тютюн в Гоцеделчевско

снимки: infomreja.bg

Разсадът за реколта тютюн 2015 вече е заложен в по-голямата част от Гоцеделчевския регион. Тютюнопроизводителите използват най-рационално празничните и слънчеви дни, за да направят лехите и да заложат разсада за новата реколта.

Въпреки ниските изкупни цени за миналогодишната реколта и изключително трудната кампания за реализация на произведената продукция и въпреки заричанията, че няма да сеят повече тютюн поради липса на друга алтернатива, хората от селото отново са по полето и се подготвят за поредната си тютюнджийска година.

"Нямаме друга алтернатива, изходът ни за оцеляване е само тютюнът и щем не щем, ще го садим и отглеждаме, защото безработицата е жестока", коментират производители от региона.

За поникването на корените на жълтото злато те се грижат като за малки деца – поливат и покриват и откриват сутрин и вечер лехите с разсада, подсилват го с торове и го чистят от плевелите, докато стане готов за разсаждане.

И тази година много от производителите заложиха разсада и заминаха за Гърция, където също се занимават с тютюн и ще използват за отглеждането на тютюна си в България промеждутъците между сеитбата и окопаването на гръцкото жълто злато.

Още от февруари гръцки фермери обикалят селата в Неврокопско, за да си наемат надничари за тютюна и другата полска работа през тази година, заради което с идването на пролетта много села от общините Сатовча, Хаджидимово и Гърмен напълно обезлюдяват и в тях остават само възрастните хора и децата, както и работещите в държавни институции.

В усиления работе сезон голяма част от шивашките цехове разпускат работниците си в неплатен отпуск, за да се включат в сезонната полска работа в Гърция за по-големи надници. 

Въпреки кризата, в която изпадна южната ни съседка Гърция, в последната година заминаващите да работят там българи през лятото не са намалели драстично, сочи статистиката.

За сезонна полска работа през последния месец заминаха за Англия и Германия и много младежи от региона на възраст до 25 години.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

kur15:39 - 06.05.2015
Nema budali da seqt veche nivite ne sa I orani daje stiga ste lygali
bai bradar00:49 - 06.05.2015
E kak da veryva6 na "infomrejata"....
do Krasimira Krasivata-avtorkata na pisanoto00:38 - 06.05.2015
Statiata nema nikakva vrazka s realnostta...
Nashkata23:06 - 05.05.2015
Taka narechenata ,,jurnalistka,,koiato v momenta pishe samo za Minka gradinka e zagubila orientir za vremeto.

FACEBOOK