Закриват неработещото от близо 3 години училище в Боголин

Училището в село Жижево, снимка: Infomreja.bg

С решение на Общинския съвет в Сатовча предстои да бъде закрито официално Основно училище "Паисий Хилендарски“ в село Боголин, въпреки че школото от близо три години е празно и не функционира.

Това е първото училище в Гоцеделчевския регион, което ще бъде закрито. В селото има над 50 ученици, които и тази година пътуват, за да се обучават в училищата в съседните две села - Абланица и Вълкосел.

Заедно с учениците неработещото учебно заведение в Боголин е напуснал и директорът на школото, Красимир Даутев, както и една от учителките, които са преместени в училищата в Абланица и Вълкосел.

А другите учители, останали без работа, са или все още безработни, или са се спасили поединично в други училища в по-отдалечените села на общината.

Местни жители коментират, че до закриването на ОУ "Паисий Хилендарски“ - Боголин, въпреки немалкия наличен брой местни ученици, се е стигнало след натрупани финансови задължения към Община Сатовча.

Други пък коментират, че школото в немалкото сатовчанско село стигнало до фалита си по политически причини, недоразумения, сканали и конфликт на интереси в самия колектив, заради което родителите отказвали да записват децата си в него.

Училището в сатовчанското село Боголин последно направи опит да функционира през 2015 г. Тогава при откриването на учебната година, в първия учебен ден, се явиха само трима ученици и то бе принудено да затвори врати, припомнят жители на селото.

Иначе драмата в селското училище е от много години. Поради липса на финанси, от основно учебно заведение - от първи до осми клас, то бе преобразувано в начално, а сега ще бъде гласувано от съветниците и неговото официално закриване.

„Случващото се с училището в Боголин е ярко доказателство за сериозните проблеми, пред които е изправено българското образование, от една страна бюджетът е крайно недостатъчен за издръжката на подобни училища, а от друга - общините отказват дофинансиране и се стига в случаи като този", обясни ситуацията още през 2015 г. началникът на Регионалното управление на образованието, Ивайло Златанов.

На фона на предстоящото официално закриване на школото в Боголин, в другото сатовчанско село - Жижево, съществува училище само с 8 ученици. За поредна година то започна учебната година без първокласници, като за следващата учебна година от местната детска градина очакванията са да бъдат изписани 6 деца за прием в първи клас.

Начално училище „Яне Сандански" - Жижево, е с над 90-годишна история. То също е с общинско финансиране. В него осемте ученици се обучават в маломерна паралелка с решение на Общинския съвет, като причината за липсата на деца в селото се обяснява с миграцията на младите хора в последните години, които заминават на работа в чужбина заедно с децата си.

В НУ "Яне Сандански" има двама учители, като единият от тях - Бисер Хаджиев, е директор и на училището, и на детската градина.

 

КОМЕНТАРИ

Боголинец01:14 - 26.04.2018
Абе направо сие ебало майката тая държава
Нанси15:28 - 22.09.2017
Умните и интелигентни хора не си позволяват по този начин да накърняват чуждото достойнство.И преди всичко се научете да пишете преди да излагате коментарите си на публични места без никой да ви ги е искал.Що за жалки хора сте? Това ли е вашата смелост да пишете коментари анонимно? Жалки сте просто с тази ваша завист и злоба.
Боголинец14:24 - 22.09.2017
Директора е един почтен и честен учител и човек. И няма никаква вина. Самите виновници се знаят кои са. От общината и някои местни учители.Това е самата истина. Колкото и да е тежко
Абв..14:18 - 22.09.2017
Директора и кмета нямат никаква вина за затварянето. По скоро виновниците са двама учители съпруг и съпруга и тяхна колежка. Те успяха. Сега се борят за унищожаване на селото но едва ли ще успеят.

FACEBOOK