Захарова: Казаното от израелски министър за използване на ядрено оръжие в Газа повдига много въпроси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Нетаняху отстрани министъра от заседания на кабинета

Руското външно министерство днес заяви, че изказване на израелски министър, който е изразил готовност да подкрепи идеята Израел да извърши ядрен удар по Газа, повдига много въпроси, предаде Ройтерс.

Коментирайки думите на израелския министър, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че това изказване е предизвикало силна реакция в целия свят. "Това повдигна огромен брой въпроси. Въпрос номер едно - оказва се, че чуваме официално изявление за наличието (в Израел) на ядрени оръжия. Съответно следващите въпроси, които възникват у всеки, са: къде са международните организации, къде е МААЕ, къде са инспекторите?", каза  още тя, предаде ТАСС.

Захарова също отбеляза, че подобни изявления на представители на израелските власти хвърлят светлина върху истинските причини за съпротивата на Тел Авив срещу създаването на зона без ядрено оръжие в Близкия изток. Според нея САЩ са допринесли по всякакъв начин за появата на ядрени оръжия в Израел, предоставяйки му пълна подкрепа по този въпрос. 

"Ако тази програма съществува и е съществувала, къде са извършени тестовете, на какви тестови площадки? Очевидно, че това не е станало в региона, тогава къде? И не стоят ли САЩ зад всичко това?", допълва Захарова.

В неделя премиерът Бенямин Нетаняху  отстрани "до второ нареждане" от заседания на кабинета министъра на културното наследство Амихай Елияху от крайнодясната партия "Отцма Йехудит" ("Еврейска сила").

Запитан в радиоинтервю за хипотетична възможност за използване на ядрено оръжие за намиране на изход от кризата в Газа, Елияху отговори: "Това е един от начините." Аргументът му беше, че в Газа няма хора, които да не са бойци.  По-късно Елияху се опита да коригира изказването си, като заяви, че "за всички разумни хора е ясно", че споменаването на ядрените оръжия е било метафорично.

Лидерът на опозицията Яир Липид поиска незабавното отстраняване на Елияху, като осъди "шокиращото и безумно изявление на един безотговорен министър". Думите на министъра предизвикаха незабавно осъждане и от страна на арабския свят, възмутиха централните израелски медии и бяха определени като "неприемливи" от служител на САЩ. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK