Заев: Гоце Делчев не може да ни раздели с България

Снимка: БГНЕС

Той подчерта, че Гоце Делчев е защитавал напредничави идеи, които свързват, а не разделят

Чрез отворен процес на сътрудничество показахме, че можем да преодолеем спорните въпроси от миналото и да се обединим около засиленото сътрудничество, партньорството и взаимното доверие в името на бъдещето на Македония и България. Делчев не може да ни раздели, Делчев се бореше за напредничави идеи, които свързват.

Това заяви премиерът Зоран Заев в интервю за „Локално“, в което подчерта, че отношенията с България се основават на Договора за добросъседство и сътрудничество между двете страни, което е добра отправна точка за приключване на всички отворени въпроси.

„Убеден съм, че има добър шанс, всеки отворен въпрос, дори по отношение на Гоце Делчев, да намерим решение по начин, по който и двете страни да бъдат доволни“, каза министър-председателят в интервюто.

Той добави, че в негова чест и в чест на великите му идеи и дела е сигурен, че и македонският, и българският народ, ще последват пътя, който води напред, който вече е очертан ясно от Договора и чрез евроатлантическите процеси.

По отношение на това как вижда страната след края на мандата си през 2024 г., той подчерта, че целта през този мандат е „пълна трансформация и европеизация на Северна Македония”, период, в който страната ще се промени положително, институциите ще станат по-ефективни, икономиката ще напредне и европейските стандарти ще се превърнат във вътрешни стандарти.

„Нашето обещание към гражданите и приоритет в работата на правителството е да започнем преговорите с ЕС възможно най-скоро. Влизаме в този процес напълно подготвени, с мисия през следващите четири години 80% от преговорните глави да бъдат отворени и затворени до 2024 г. и да приключим целия процес на преговори за шест години“, заключи Заев. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK