Задържаният инспектор Китанов прикривал кримки. Ще разпитват и колегите му

Снимка: Infomreja.bg

Поводът за задържането на полицейския инспектор Петър Китанов са действия, извършени от него в качеството на длъжностно лице. Това е официалното становище на Окръжна прокуратура-Благоевград.

На 16.05.2016 г., в Благоевград, в кръга на службата си, Китанов съставил докладна записка по преписка на ОД МВР - Благоевград, в който удостоверил неверни обстоятелства. В нея било посочено, че лицето М. К. не се намира на територията на България, а живее и работи в Гърция. Целта била този документ да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства пред НАП.

Няколко дни по-рано – 09.05.2017 г., в областната дирекция на МВР било постъпило искане от НАП за оказване на съдействие за извършване на ревизия на данъчно-задължено лице „Д.П.И-Е.“ ООД, представлявано от М.К. Със съставянето на въпросния документ с невярно съдържание се целяло прекратяването на преписката и проверката, поискана съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

На 07.11.2017 г., в Благоевград, П. Китанов, отново в качеството му на длъжностно лице, спомогнал лицето А.Г. да остане ненаказано. С действията си, за които не се споразумял с А.Г., полицейският инспектор целял да бъде осуетено наказателно преследване срещу него. Същият бил извършил няколко престъпления - противозаконно унищожаване на чужда вещ, причиняване на телесна повреда, закана с убийство, непристойни действия.

Към настоящия момент се провеждат разпити на всички полицейски служители, които са работили по различни случаи съвместно с П. Китанов.

Предстоят разпити на граждани, засегнати от работата на задържания полицейски инспектор.

В рамките на 24 часа предстои той да бъде привлечен в качеството му на обвиняем и да му бъдат повдигнати обвинения. Първото обвинение е за удостоверяване на неверни обстоятелства или изявления, които да се ползват като доказателство. Според чл. 311 от Наказателния кодекс лицето може да лежи до 3 години. Другото обвинение е по чл. 294, според който е длъжностното лице е укрил престъпление, извършено от криминално проявен. В този случай се придвиждат 3 години лишаване от свобода.

 

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Петър Китанов, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK