Задържаха търговския директор на фирмата, в която работи Кристиян

Снимка: Infomreja.bg

Прокуратурата няма съмнения, че именно младежът е извършил кибератаката

Задържаха търговския директор на фирмата, в която работи Кристиян Бойков. Това потвърдиха от МВР за NOVA. 

По-рано днес ГДБОП влезе във фирмата, в която работи основният обвиняем за изтичането на данни от НАП - Кристиян Бойков. Прокуратурата няма съмнения, че именно младежът е извършил кибератаката. Бяха разпространени и детайли какво се е съхранявало в един от иззетите му компютри.

Акцията на ГДБОП продължава вече шести час.

Имаме достатъчно основания да считаме, че Кристиян Бойков е изпълнителят на хакерската атака, но в никакъв случай не е сам - има и поръчител, и подбудител. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира акцията на ГДБОП в офиса.

Извършват се претърсвания с разрешения на съда. Целта е да се установи наличие на доказателства за престъпна дейност, поясни обвинител номер 1. По думите му самата фирма трудно би могла да бъде подозирана в престъпление, предаде news.bg.

Тази сутрин прокуратурата излезе с изявление, че тя не се съмнява, че Бойков е извършил кибератаката.

Атаката би могла да се тълкува като политическа и може да се тълкува и като бизнес-кооперативна, посочи Цацаров. Контролните органи разполагат с доказателства, че три дни преди изтичането на базите данни на НАП Кристиян Бойков е разполагал с тях. Освен това вече имало доказателства, че той е автор на мейлите, изпратени до медиите.

"Това е негово дело, но в момента се търсят доказателства за съпричастност на други хора и съм сигурен, че ще успеем да ги намерим", изтъкна Сотир Цацаров.

На въпрос дали ще има и други обвинени и други обвинения, Цацаров заяви, че това ще стане ясно, когато се анализират доказателствата, но повтори, че този младеж не е действал сам. По думите на обвинител номер 1 не напразно мярката за неотклонение е била изменена.

Първоначалното убеждение е било, че хакерът е "един самотен играч, който решава, че трябва да тръгне срещу системата и доказва, че системата е неефективна". Следващите ходове при събирането на доказателствата показали, че идеите за хакерската атака не са само негови, а целите за събирането на бази данни не са толкова благородни, колкото изглеждат, заяви Сотир Цацаров.

Той посочи и че търсени данни са били събрани в един файл, именуван "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени, проблемът е изтеглянето на цялата база данни и целите, за които ще са реализирани, както и фактът, че цялата база данни е разполагаема от извършителя.

"Аз лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с моето ЕГНи не виждам какво може да се намери. То е известно и не виждам какво може да се намери. Най-много да се търси съответствие между данъчните декларации и декларациите в КПКОНПИ и да се появи поредната невярна статия", подчерта Цацаров.

Според Цацаров трябва да се прави разлика между събрани база данни и проблемът е в целите на събирането и начина, по който ще бъдат използвани.

По думите му базите данни са теглени, събирани, реализиран с чисто търговска цел. Дали тя е законна е съвсем отделен въпрос, каза още обвинител номер 1. При всички случай атаката може да бъде политическа и дава някакъв политически резултат. Припомняме, че такава теза изказа тази сутрин и зам.-главният прокурор Иван Гешев, който към момента е и единственият номиниран за наследник на Цацаров.

Цацаров категорично отхвърли въпрос дали хакерската атака може да е с външен произход."Всичко това руски хакер, Асандж е начална маскировска за създаване на начална версия, която да раздуе нещата повече и повече. Да говорим за чужбина, за Русия и свобода за Асандж звучи благородно, но не е това истината", подчерта обвинител номер 1.

Цацаров изказа и мнение, че санкцията, която се предвижда от законодателя, за подобен род престъпления не е висока.

Няма обвързаност между кандидатурата за главен прокурор с хакерската атака, заяви още Цацаров и посочи, че по същата логика журналистите биха могли да питат дали има някаква връзка между кибератаката и искането за оставка на Христо Иванов."Едното е нещо, което е правено, а другото е нещо, което е повтаряно сума пъти досега", посочи той.

Вътрешният министър Младен Маринов не даде повече информация след изказването на главния прокурор. По думите на Маринов фирмата не съдейства и не предоставя паролите за достъп до компютрите на Кристиян Бойков. Няма какво да бъде унищожено, но ако има някъде другаде доказателства и ние не знаем за тях, могат да бъдат унищожени, призна Маринов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK