Задружни съседи се веселиха в "Цветановска махала" в Симитли

Снимки: Община Симитли

За седма поредна година жителите на „Цветановска махала” в Симитли се събраха на обща трапеза. Курбанът местните правят за здраве в квартала. Тази година нищо не попречи на симитличани да приготвят трапезата и да се съберат около нея.

Курбанът в „Цветановска махала” вече е с обявена официална дата, организаторите заявиха, че неделя след Голяма Богородица през август ще бъде празник на махалата, защото по това време повечето от гастарбайтерите са си у дома.

Главният инициатор за празника, Васил Дюлгерски, приветства всички приятели, които се събраха на детската площадка в квартала и ги поздрави, като им благодари за задружието вече толкова много години. От същата махала е и дългогодишният учител и културен деец, който наскоро беше удостоен със званието „почетен гражданин на община Симитли" - Йордан Костов.

Стихотворение за всички гурбетчии, прибиращи се вкъщи за този празник, написано от Костов, бе изчетено от един от младите жители на махалата. Празника уважи и кметът на Симитли Апостол Апостолов заедно със своята съпруга, която е израсла и живяла в тази махала.

Питка и жито раздадоха задружните комшии по дългите маси на всеки присъстващ. Всички си пожелаха много здраве и още дълги години да се събират за все по хубави поводи. Богата заря, поздрави от Мъжка фолклорна група „Веселие“, много веселба и наздравици вдигаха до късните часове задружните съседи.

Всички жители на махалата, с благословията на отец Спас, който освети курбана, единодушно решиха на мястото да построят параклис наречен "Св.Иван Рилски", с който да отбелязват и празника на светеца, който православната църква почита на 18. август.

Така за следващата година, ако всичко въврви по план, хората ще могат да запалят свещица в новия параклис и да се помолят за здраве и благополучие пред домовете си. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK