За първи път в ЕП бяха представени фолклорна изложба и книга за кан Тервел – спасителят на Европа

Снимки: ВМРО

В сградата на Европейския парламент в Брюксел по инициатива на евродепутата и заместник-председател на ВМРО, Ангел Джамбазки, във вторник вечер се проведоха две събития, представящи красотата, уникалния фолклор и великата история на България и българския народ. Поставена бе изложба фолклорна фотография на Асен Великов и бе представено изданието на английски език на книгата „Кан Тервел - спасителят на средновековна Европа“ с автор проф. Георги Атанасов.

Изложбата представя красивия български фолклор, бит и традиции. Посветена е на Европа, която ние – българите, защитихме, за да съществува в сегашния си вид. Това е уникално събитие. Благодарение на нашата работа тук, в Европейския парламент, сега сме свидетели на нещо невиждано – разкриваме красотата на нашата родина и връщаме историческата памет за това колко важна е страната ни за съществуването на днешна модерна Европа. България без фолклора и историята си няма бъдеще, каза в приветствието си Ангел Джамбазки. Той благодари на стотиците български и чуждестранни журналисти и гости на събитието и изрази радостта си, че много наши сънародници от чужбина проявяват интерес и присъстват на представянето.

Историкът проф. Пламен Павлов, който е рецензент на „Кан Тервел – спасителят на средновековна Европа“, разкри пред присъстващите, че изданието показва, че българите сме първите в Европа. Благодарение на кан Тервел са стопирани опитите на Халифата да завладее Стария континент. Битката при Константинопол е най-важната, за да я има днешна Европа, каза проф. Павлов.

Авторът проф. Георги Атанасов заяви, че това е единствената книга на английски език, която може да информира европейската общественост за тези мащабни процеси, които са основополагащи за Европа – такава, каквато е в момента.

Проф. Атанасов изрази благодарността си към вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който е откликнал веднага за създаването на инициативен комитет за честванията на 1300 години от победата на кан Тервел над арабите при Константинопол. Книгата е издадена като част от работата на този национален инициативен комитет, който е под председателството на Каракачанов. Авторът напомни, че паметник на българския владетел вече е издигнат в Св. Влас, очаква се поставянето на паметници на кан Тервел и в други български градове.

 

КОМЕНТАРИ

ИМПЕРИАЛИСТ19:37 - 17.10.2018
Биляна платно белеше ………………………………………………….. Не ви го сакам виното, а най го сакам момчето що напред ТЕРА кервано ..................................................... ТЕРА= ВОДИ, ПРЕДВОЖДА ТЕР = ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ ТЕР-ВЕЛ , а понеже в гръцките източници заместват Б с В в действителност е ТЕР-БАЛ = предводител голям или велик предводител , прогонил арабите от Балканите. В Зап. Европа е известен като св. княз Тривелий. Българския княз ТЕРБАЛ – 8в. е представител на владетелския род ТЕР, който е просъществувал векове. ТЕРес = Водителя, водача. Български княз от Тракия, а според фалшивата ни история тракийски владетел – одриски цар 6 в. пр. Р. Хр. ТЕР-ТЕР = Водач на водачите, аналог. с цар на царете. Български Цар-13в. , още един от владетелската династия ТЕР. Последният цар от този владетелски род е внук му, Българския цар Георги ІІ Тертер-14в. Copy-paste: ".....В спадащият някога в нашите владения град Дурач е намерен един особен надпис........Той е каталогизиран като Epidamnos-414, а текста намираме важно за нас име - Τηρεὺς Τρεβελλίου -Терес Тервелов, Терес син на Тервел. Оказва се, че по време на Античността на Балканите е живял човек, който е носел името на древен одриски цар, а името на баща му е идентично на това на по-късен български владетел. Кой обаче да поднесе на българския читател тази информация?"
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK