За първи път прозвуча химнът на НУ-Банско, в чест на 90 години от отворените му врати

Снимка: Infomreja.bg

В приказно градче живея, расна, уча и пея!

В училище родно и мило, неугасващо светило!

90 години светлина и наука днес честват ученици, учители и граждани на Банско.

С тези начални строфи прозвуча за първи път химна на Начално училище „Свети Паисий Хилендарски“ – школо дало знания и сили на почти всеки банскалия, преминал през прага му.

С концерт-спектакъла „Вратата“, който в продължение на 5 месеца бе подготвян усърдно от учители и родители и най-вече от учениците, завършиха честванията на годишнината, която е светла дата в историята на Банско и околията.

Името на концерта е символично, защото 90 години врата на това училище не затваряна за знания, разказа пред ИНФОМРЕЖА госпожа Евгения Тренчева – директор на училището.

Самият химн също е плод на учителския гений и дух. Автор на текста е госпожа Мария Маламова, а музиката е дело на успешния млад и амбициозен учител по музика Марин Бърдарев.

С моите учители добри покорявам нови висоти, се пее още в химна.

Това е напълно вярно след доказаните успехи на възпитаниците на школото, които са ежедневие, а не изненада. Ръководени от своите учители, професионалисти и от своите активни родители, учениците са украсили училището си по неповторим начин, превръщайки го в иновативно и модерно, но в сграда, построена с много труд и уникалност като архитектура.

Днес през деня в 10 ч сутринта 120 ученици и 31 преподаватели и персонал отдадоха почит на своя патрон, поставяйки цветя в гранитните крака на Паисий. Цветя бяха поставени и на паметниците „Банско помни героите“ и на този на Вапцаров в центъра на града.

След церемонията множеството, облечено в бели тениски с логото на училището, се отправи към градския стадион, където се проведе традиционното за училището музикално междучасие.

По класове се проведоха спортни състезания, а най-накрая всички се хванаха на хоро.

Концертът, който се проведе в читалището по-късно през деня, изправи на крака всички зрители – родители и близки. Представена бе и изложба с творби на децата и историята на училището.

Децата показаха спортни умения, музикални и рецитираха. Огромна е заслугата на режисьора Силвия Георгиева, хореографа Райна Асева, музиката е на Марин Бърдарев, спортната композиция е на Георги Кавръков.

Официални гости бяха кметът Икономов, който е възпитаник на училището, както и Ивайло Златанов – директор на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград.

Преди 90 години на 1-ви ноември това училище отваря врати за децата на Банско. Три години преди това е започнал неговия строеж. Актът, с който е даден старт на училището се случва по времето на управлението на българския цар Борис Трети и с голямото участие на хората в Банско.

Много хора са дали своя труд и дан за построяването на училището, което и до днес е емблема на Банско. Първо, защото сградата е изключително внушителна. Планът на училището е донесен от Париж и е направен по подобие на френски лицей. В училището има и до днес 16 класни стаи, които са широки, просторни с високи тавани. Малко училища имат такава конструкция и такава свобода в класните стаи.

Не е случайно, че то е направено срещу друг символ – църквата „Света Троица“. В началото известяването на учебния ден е било след като слугата е излизал на терасата, към която е имало въженце, свързано с една от камбаните на камбанарията и издавал звук, с който децата са знаели, че е започвал учебния ден.

Първият директор на началното училище е Милуш Радонов, Йордан Смедърчинен, дългогодишен директор е Георги Калайджиев и след това Мария Цигурийна, Веселинка Дурчова, Елена Райова и 16 години – Невенка Бърдарева.

На 1-ви ноември 1957 г., която вече се обособява началното училище като институция, оттогава съществува и Начално училище „Отец Паисий“, което днес носи името „Свети Паисий Хилендарски“. Вече 35 години това училище се помещава в тази сграда.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK