За първи път жена пое турския Червен полумесец

Снимка: Турска организация на Червения полумесец

Предшественикът ѝ подаде оставка след скандал

Турската организация на Червения полумесец за първи път бе оглавена от жена, след като предишният ѝ председател Керем Кънък подаде оставка заради скандал с продавани палатки за пострадалите от разрушителните земетресения в Турция през февруари, съобщи в. "Тюркийе".

Начело на организацията в Турция застава проф. Фатма Мерич Йълмаз, която бе единственият кандидат за поста. Това е първият случай, в който жена поема ръководството на турския Червен полумесец в 155-годишната история на институцията, напомня вестникът.

Йълмаз е завършила медицина в Анкарския университет. Тя е семейна, майка на три деца. 

До овакантяването на поста се стигна след оставката на предишния председател на турската организация на Червения полумесец Керем Кънък, след като стана ясно, че е продавал палатки на хуманитарната организация "Ахбап" в четвъртия ден от двете разрушителни земетресения през февруари с епицентър в окръг Кахраманмараш, Южна Турция. 

След оставката на Кънък проф. Фатма Мерич Йълмаз бе назначена за временно изпълняващ поста, а на извънредното общо събрание вчера тя бе назначена редовно на длъжността.

Керем Кънък заемаше поста от 2016 г. до май т.г., след като в медиите се появиха информации, че турският Червен полумесец е продавал, вместо да дарява,  палатки за останалите без подслон след земетресенията. Според публикация в опозиционния в. "Джумхурийет" общо 2050 палатки са били продадени на местната благотворителна организация "Ахбап" за 46 милиона турски лири (2,4 милиона долара).

Над 50 000 души загинаха при разрушителните земетресения със сила 7,6 и 7,7 на 6 февруари в Югоизточна Турция. Тежко пострада и съседна Сирия. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK