Нова година - нови данъци за благоевградчани, такситата също вдигат цените

Снимка: Infomreja.bg

Какво предлага кметът и защо се налага? Отговорите...

Кметът на Благоевград предлага увеличение на данъка за недвижимите имоти от 1.9 на 2,5 промила, а на данъка за възмездното придобито имущество – от 2.4 на 3 промила.

Мотивите на Методи Байкушев за увеличението на данъка за недвижимите имоти са тежкото финансово наследство и осигуряване на ресурс за нормалното функциониране на общината. Ако предложението бъде прието от ОбС, то ще влезе в сила от 1 януари.

Общината има задължения от 4 632 915 лв., от които над 2 млн. лв. са запорирани, заради дължимото към фирмата-изпълнител на закрития басейн в „Еленово“, над милион са за самоучастие в европроекти, а над 707 хил. лв. – за безлихвен заем, отпуснат през 2021 г.

Необходими са и средства за проекта за интегриран градски транспорт, в който Общината има самоучастие, изтъква Байкушев сред мотивите за увеличението.

Действащите ставки от двата вида данък не са променяни от 2017 г. насам. Размерът на данъчната оценка пък е три пъти по нисък от този на пазарните цени.

Според Байкушев повишението на данъците ще повиши приходите на Общината с 1 400 000 лв. за 2024 г.

Предложено е и още едно увеличение – на данък „смет“ - от 2,1 на 2,5 промила върху данъчната оценка на имотите.

В план-сметката за 2024 е видно, че разходите на Общината за 2024 са за 18 621 660 лв., от които 16 821 660 лв. са за разходи по сметосъбиране, извозване и депониране като тази сума значително надвишава очакваните постъпления за 2023 от 8 млн. лв. Недостигът се очертава да бъде от 8 820 000 лв. Разходите по план-сметката за 2023 г. са 14 759 010 лв., а приходите са били 6 893 472 лв., която сума не възстановява очаквания размер на приходите за таксата за битови отпадъци. Така разликата между разходите и приходите остава за сметка на Общината.

Приходите от такса „смет“, прогнозно за 2023, са в размер на 8 млн. лв., а разходите до края на 2023 за дейностите по чистота трябвало да са за 10,5 млн. лв., за да се реализира план-сметката. Общината ще трябва да дофинансира разликата от 2,5 млн. лв. от други  приходи – например данъци. В началния бюджет за 2023 са предвидени 8 млн. лв. за чистота, т.е. дефицитът е планиран. Ако има недостиг до края на годината и „разликата“ не може да бъде покрита, разходите остават пресрочени и се разплащат за следващата година. За 2022 до 2023 дофинансирането е било в размер на 3 млн. лв. Към 31 октомври Общината дължи и 484 256 лв. на оператора на депото и на оператора на инсталацията за предварително третиране.

Заради всички тези данни и не само, кметът предлага размерът на таксата за битови отпадъци да бъде актуализиран на база разходите, предвидени за 2024. Увеличението е от 2.1 промила на 2.5 промила.

След направените промени се очаква в хазната да влязат 940 000 лв.

Последното увеличение на такса смет бе направено след решение на ОбС от 17 декември 2021 година, с което Съветът гласува таксата да бъде увеличена от 1.1 промила на 2.9 промила. Решението влиза в съда след жалба на областния управител Валери Сарандев.

Второто решение на ОбС, влязло в съда, е от 20 януари 2022 година, с което ОбС отменя план-сметката за определяне на такса смет, изменя решението си от 17 декември като вместо таксата да е 2,9 тя е с нова ставка – 2,1 промила, и отменя още 3 точки от това си решение – за такса смет за фирмите, за такса смет за селата в общината, и са такса смет за други лица.

Сарандев, като областен управител, дава точката в Административния съд в Благоевград, тъй като не може да се изменят промилите от 2,9 на 2,1 като преди това е отменена точка за план-сметката за определяне на таксата. Това дело завърши с намаляване на таксата от 2,9 на 2,1 промила.

Темата за такса смет коментира и председателя на ОбС – Радослав Тасков, който даде пресконференция.

Тасков каза, че подкрепя предложението на кмета, който е направил „революция“.

За първи път кметът Байкушев е заявил пред комисията от съветници своите аргументи за увеличенията и също така е казал, че именно той ги предлага. Досега, каза Тасков, винаги бе прокарвано, че ОбС иска дадено увеличение на данъци и такси.

И още: Байкушев е обявил, че се очаква след около 6 месеца подобряване на градската среда след увеличенията.

"Фактите и разчетите, които бяха представени пред нас показват, че са необходими промени. Таксите за смет, които се събират от бизнеса и гражданите са недостатъчни за покриването на разходите по тази услуга. Недостигът е в размер на около 6 млн. лв. Утре, когато трябва да гласуваме предложението трябва да си зададем въпроса – искаме ли да имаме по-добра улична мрежа, по-добри детски градини, по-чиста и зелена градска среда? Аз лично ще подкрепя предложението", подчерта той.

Тасков бе категоричен, че точките за данъците и таксите ще предизвикат дискусии.

Тасков отбеляза две много важни точки. Първо – досега кметовете „са забавяли“ този процес на вдигане на данъците и таксите, което е довело до неизбежността сега да бъдат увеличени, заради липса на средства за чистота, например. И второ – данъците и таксите през годините са се увеличавали не само на база решения на ОбС след предложения на кметовете, но и заради държавни и европейски директиви, които са налагали това.

Тасков каза, че има три варианта, ако сумата остане такава, каквато сега благоевградчани плащат за чистота: да се чисти половината град, да се чисти целия град и община, но средствата да се „взимат“ от други дейности и това да доведе до ощетяването на жители в социалната сфера и др.

Подобен казус с вдигането драстично на таксите и данъците имаше в Кюстендил.

Бившият кмет Петър Паунов след дълго отлагане на повишаването на таксите, внесе предложение в ОбС, което изкара хората на улицата.

На първата редовна сесия на Общинския съвет и последната за 2023 г., се очаква съветниците да гласуват и увеличение на максималната и минималната тарифа за пробег на такситата.

Предложено е минималната сума за пробег да е 0,99 лв., а максималната – 1,40 лв. за дневна тарифа. За нощна – 1,19 лв. и 1,40 лв.

Кметът на Благоевград предлага и оптимизация на структурата на Общината администрация.

В дневния ред на ОбС са включени 34 точки общо, голяма част от които са за гласуване на подробни устройствени планове, свързани с прокети като ул. "Промишлена" и изграждането на улица при Бирената фабрика.

Пред председателя на Общинската избирателна комисия в Благоевград трябваше да се закълне като съветник Станислав Кимчев. На предното заседание той не присъства поради здравословни причини. Кимчев трябваше положи клетва на мястото на Боряна Шалявска, която бе назначена като заместник-кмет по образованието. Синът на известния актьор Николай Кимчев обаче също ще поеме заместниккметския пост по културната дейност на Общината. Кимчев е подал молба до ОИК-Благоевград, с която се оттегля като съветник. Така, в Съвета влиза следващият избран по брой преференции след Кимчев от ПП-ДБ - Крум Стоилов.

В Административният съд тече и дело след жалба на кандидат-съветник от ПП-ДБ, която има шанс - ако съдът реши, да бъде част от ОбС.

След като Стоилов пък положи клетва, ще трябва да бъде попълнен съставът на някои от комисиите в ОбС, които поради отсъствието му бяха запленени със съветници, временно на мястото на съветника.

В дневния ред е заложено още и разглеждане на предложение от граждани на Община Благоевград, придружено с подписка. 

Искането е за премахване на знамето на Сърбия от фасадата на зала "22 септември". Там се намира консулството на съседката ни. 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK