За "Децата на съвременната Коледа" пише Божидар Кумбаров

Снимка: Теодора Стоева, Рими с аромат на канела

Прочете го!

Божидар Георгиев Кумбаров, 13 г., СУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово

Децата на съвременната Коледа

Чудото е нещо необикновено, което се случва в нашия живот. Всеки от нас в труден момент се надява на някакво чудо. Дори най-големите реалисти понякога са завладени от това чувство, от чувството за промяна по един неразгадаем начин. Съществуват големи и малки чудеса. Големите преобръщат живота ни  из основи. А несъмнено едно от най-големите чудеса в света е Раждането на Иисус Христос на Коледа и оттам идва изречението: ,,На Kоледа стават чудеса“.

Може би на рождения ден на Иисус всички сме по-вярващи в чудеса, защото знаем, че за Всевишния е възможно онова, което за човека е невъзможно. Всеки от нас смята за чудо различни неща от живота. За едни чудото се изразява в силната вяра, в крепкото здраве, в спокойствието, в приятелството, в любовта, в раждането на дете, в учението,… А за други чудо е да притежаваш всички материални новости, да си заобиколен от най-различни предмети. И Коледният дух при всеки е различен.  При дете от заможно семейство вълшебството се изразява в това да има под елхата най-новия айфон, електрическа тротинeтка и  плейстейшън, а при дете от бедно семейство е да има елха и, ако родителите му имат възможност, да подредят празнична трапеза. Богатото дете ще остави семейството си, ще си вземе подаръците и ще се усамоти в стаята си. Ще започне да играе на плейстейшъна, на айфона или ще излезе да покара електрическата си тротинетка. Когато всичко това му омръзне, ще иска още подаръци от своето семейство, защото то е щастливо само ако притежава материални блага. Бедното пък благодари на Бога за храната на трапезата, радва се от сърце и на малкото, което има и е готово да го сподели и с другиго. Благодари от сърце на родителите си за доставената наслада и си говори с тях дълго, дълго,…  Чудо е самият живот и  начинът, по който го изживяваме – на какво обръщаме внимание и какво загърбваме, кого уважаваме и кого унизяваме, за какво молим и за какво благодарим.

Чудото на нашия живот са успехите, които постигаме и вниманието и чувствата, с които ни радват близките. Чудеса се случват всеки ден, но понякога  дълго време бленуваме за тях. Господ иска да ни изпита колко сме отдадени и да разберем кое е същественото в живота. А то се изразява в това не да се радваме на материалното и да искаме още и още, а трябва да се радваме, че някой ни обича и ни мисли доброто.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK