За 14-и път Благоевград бе домакин на ромския фестивал „Деца на слънцето“

снимки: Община Благоевград

За 14-а поредна година Благоевград бе домакин на Международния фестивал на ромската песен "Деца на слънцето", който по традиция се отбелязва на 8 април - Международния ден на ромите. И този път зала "Яворов" бе изпълнена докрай с почитатели на ромската музика.

Фестивалът бе открит с емблематичната песен „Рома ле”, изпълнена от ромския Павароти – Джаго. След това ромският поет Антон Димитров припомни произхода на ромите, техния език и култура.

Приветствие от сцената направи кметът на Община Благоевград Атанас Камбитов. „Който пее, зло не мисли”, обърна се той към присъстващите и използва момента да поздрави ромите с двойния им празник - 8 април и Цветница.

Заместник-кметът по хуманитарните дейности Жанета Жикова също се присъедини към поздрава и не скри радостта си, че събитието е отбелязано в Културния календар на Община Благоевград, която е съорганизатор на феста. Тя призова ромите никога да не губят страстта в сърцето си и да продължават да се веселят така, както само те умеят.

Концертната програма продължи със "Сали бенд" от Петрич, оркестър „Импулси”- Гоце Делчев, „Тробачите” от Македония, Джипси – авер от София, „Редбул” от Кюстендил, Емил Янев от Петрич и оркестър от Сандански. Всички те допринесоха за доброто настроение на хората от публиката, които и за миг не спряха да пеят и танцуват заедно с музикантите на сцената.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK