Взривена е част от язовирната стена на "Нова Каховка“ при Каховската ВЕЦ в Украйна

Снимка: Ройтерс

Украинският президент свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана

Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) заради взривяването на яз. „Нова Каховка“ в Южна Украйна, съобщи в Туитър секретарят на съвета Олексий Данилов, цитиран от Ройтерс.

РИА "Новости" цитира кмета на Нова Каховка, че е разрушена горната част на водноелектрическата централа и нивото на водата по-надолу по течението се е вдигнало с два метра и половина.

Разрушаването от Русия на стената на язовир „Нова Каховка“ е „екоцид“, но националните и регионалните власти работят за гарантиране безопасността на местните жители, написа в социалната мрежа Телеграм началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак. Той добави, че руските действия представляват и заплаха за намиращата се недалеч Запорожка АЕЦ, без да конкретизира.

Каховската ВЕЦ на река Днепър е била взривена от руските войски, съобщи малко по-рано днес украинското Оперативно командване „Юг“ в официалната си Facebook страница.

„Каховската ВЕЦ е взривена от руските окупационни сили. В момента се определят мащабите на разрушенията, скоростта и обемът на водата, вероятните райони на наводнения. Всички служби работят. Ситуацията се следи“, се казва в съобщението.

"Руската армия извърши поредния терористичен акт", заяви във видеоклип в Телеграм Александър Прокудин, назначен от Украйна ръководител на военната администрация на Херсонска област, цитиран от Си Ен Ен. „Тя е взривила водноелектрическата централа "Каховка". Водата ще достигне критично ниво след пет часа. Започнала е евакуация в опасната зона".

"Всички служби работят", добави Прокудин и призова жителите по източния бряг на река Днепър "незабавно да напуснат опасните райони".

Според украинските власти "водата ще достигне критични равнища до пет часа“.

Ройтерс не може да повтърди изявлението на Украйна от независим източник.

Високопоставен служител, назначен от Русия в окупираната южна Украйна, призна, че „нощни удари“ са разрушили части от язовирната стена на "Нова Каховка“.

Рухването на стената на яз. „Нова Каховка“ в Украйна не представлява никаква „критична опасност“ за Запорожката АЕЦ, съобщи ТАСС, като се позова на представител на назначените от Русия власти в Запорожка област.

Междувременно ТАСС съобщи, като се позова на службите за реакция при извънредни ситуации, че от разрушаването на язовирната стена ще бъдат засегнати около 80 селища.

Каховската ВЕЦ е шестата и последна в каскадата станции на Днепър. Разположена е на пет километра от град Нова Каховка в Херсонска област.

Язовирната стена на яз. "Нова Каховка"  е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област.

РИА "Новости" припомня, че Русия е изпратила в Съвета за сигурност на ООН писмо с призив за прекратяване на обстрела от страна на украинските войски. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK