Възраждане: ДАНС потвърдила сигнала на "Възраждане" за изборите в Турция

Снимка: Infomreja.bg

От "Възраждане" ще внесат искане в ЦИК да се ограничи броят на заявленията за гласуване в чужбина

По сигнал на партия "Възраждане" прокуратурата възложила проверка на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) по отношение на съмнителни практики при подаването на онлайн заявления за разкриване на изборния секции в Република Турция - според политическата сила подавани масово от едни и същи IP адреси и то предимно от България, без самите податели да знаят за това, което в крайна сметка обслужвало интересите на ДПС. Проверката установила, че имало нарушения, но нямало доказателства, че те били вършени в полза на конкретна партия.

Това обявиха партията на Костадинов на брифинг в БТА, които получили преди дни отговор от прокуратурата по казуса.

"Аналитичният екип на "Възраждане, който следи организацията и резултатите от гласуването на изборите, забеляза в последната една година драстично и прогресивно увеличение на онлайн заявленията, които се подават за разкриване на секции в Турция. Те растат с по 4000 броя след всеки избори - от 21 хиляди на по-предишните до 26 019 на предишните. Всички от тях са подавани онлайн. По неофициална информация, която получихме по сигнал, тези заявления не се подават лично от лицата, вписани в тях, а чрез други лица, като посочените заявители дори не знаят, че са подавали такива заявления, и, това е много важно - много от тях не гласуват", представи казуса адвокат Петър Петров, ексдепутат от "Възраждане" в 48-я парламент.

Затова от партията са поискали проверка от колко IP aдреса са подадени заявленията, от коя държава са подавани, гласували ли са в крайна сметка хората. Установено е следното - от въпросните 26 хиляди заявления 11771 са подадени от само 48 IP адреса, като своеобразния рекорд държи един адрес, от който са подадени 1053 заявления за период от 3 седмици.

Дословно прокурорското постановление казва: "По време на парламентарните избори, проведени на 2 октомври 2022 година на територията на Република Турция, са допуснати нарушения на българското законодателство, като не може да установи дали извършителите на тези нарушения са турски или български граждани и в полза на коя политическа сила са били извършени същите."

Част от установените нарушения са и агитация на турски език в деня на вота и попълване на заявления за гласуване не от самите гласоподаватели, а от "местни момичета", специално изпратени за целта.

От "Възраждане" ще внесат искане в ЦИК да се ограничи броят на заявленията за гласуване в чужбина до едно на IP адрес, както и такива да могат да се подават само от адреси, находящи се извън България. За да се случи това било нужно единствено да има решение на ЦИК, а не да се променя Изборният кодекс, което към момента при липсата на парламент е невъзможно да бъде прието от НС. От партията ще обжалват решението и към по-висша прокурорска инстанция, както и ще сезират европейските институции.

По-конкретен от съпартиеца си юрист бе партийният лидер Костадин Костадинов. "Нашата информация е конкретна. Нашата информация е, че тези заявления са пускани от България, от София, от IP адреси, намиращи се в района на църквата "Света Неделя", заяви той. Следва да отбележим, че на бул. "Александър Стамболийски" в близост до църквата се намира централата на Движението за права и свободи.

Попитан как са стигнали от тази информация, Костадинов заяви - това можело да бъде установено от всеки IT специалист, а ДАНС със сигурност може да разбере това също.

"Интересно защо т.нар. радетели на съдебната реформа от "Доносническа България" (визира "Демократична България") не обелват и дума за вота в Турция, не знаем колко наблюдатели са пращали на изборите там и дали въобще са пращали. А нашите наблюдатели на място установиха, че нито един от хората, които са имали проблем със заявленията си, не е могъл да попълни на място заявление самостоятелно. Нито един", не пропусна да нападне и политическите си опоненти от ДБ Костадинов.

"Утайката на българската политическа система", продължи с епитетите по адрес на ДБ, а и на "Продължаваме промяната" Костадинов.

И запита - знаем ли колко в действителност хора в Турция имат български паспорт? Това число, предположи той, било около 600 000, което лека-полека можело да доведе до това ДПС да стане първа сила в парламента.

Партийният лидер коментира и новите имена в списъка "Магнитски", обявени от САЩ преди дни. По думите му това представлява унизителна намеса във вътрешните работи на България и е предизборен знак. "Шамарейки Горанов, показват на Борисов какво не трябва да прави след изборите."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK