Възобновяват богослуженията в църква от 16-ти век в кюстендилското село Раждавица

Снимки: Личен архив

Ремонтът на храма е направен изцяло от дарения

В черквата, построена още през 16-и век в кюстендилското село Раждавица, отново ще се извършват богослужения, след близо 70-годишно прекъсване.

Храмът „Свети Атанасий Летни“ в м. „Чардако“, с. Раждавица, общ. Кюстендил, е изграден около ХVI век като еднокорабна, едноапсидна църква. Още преди освобождението на България от турско робство, е с рухнал покрив.

При поправянето му през 1882 г. храмът е измазан наново отвън и отвътре, като не е запазено нищо от старата живопис. През 50-те – 60-те години на ХХ век покривът се е съборил.

През 2019 г. при предстоятелството на Светейшия Български Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, със спомоществователството на свързани със селото семейства и техни приятели, както и с подкрепата на месни жители, с голяма любов, всеотдайност и усърдна работа, храмът е възстановен.

Обновлението и възстановяване на богослуженията в храма ще се извърши с Архиерейска Света литургия на 27 септември 2020 г., която ще се отслужи от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

Свещенослуженето ще започне с утринно богослужение от 8.00 часа в храм „Успение Богородично“ в с. Раждавица, ще продължи с Архиерейска Св. Литургия от 9,30 часа, Литийно шествие до обновения храм и Обновление на храм „Св. Атанасий Летни“, което се очаква около 11,15 часа. Ще звучи празнична музика от софийски хор Ave Musica.

Малко по-късно за всички жители и гости на селото ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, който е изцяло подсигурен от Вася и Евгений Делибалтови.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK