Въздушна тревога в цяла Южна Украйна, масирани атаки с дронове в Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на отбраната потвърди за нападение с 42 безпилотни летателни апарата

Въздушна тревога е била обявена през нощта в цяла южна Украйна. Военновъздушните сили предупредиха, че тревогата в Донецка и Запорожска област е свързана с активността на руската тактическа авиация. За масирани атаки с дронове съобщават властите на окупирания от Русия полуостров Крим.

За множество експлозии в окупирания Кримски полуостров съобщават местни медии и жители. Според тях експлозиите са прозвучали в Симферопол, в района на нос Меганом и на нос Тарханкут в югозападната част на полуострова.

Руското министерство на отбраната потвърди за нападение с 42 безпилотни летателни апарата.

Вчера, след украински десант на Крим, ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви, че усилията на Украйна да си върне Крим няма да се ограничат само до въздушни удари. "Ще има сухопътна операция", подчерта Буданов.

В Москва двете големи летища "Внуково" и "Домодедово" рано тази сутрин временно преустановиха полетите, съобщиха руските авиационни власти. Жителите на Тулска и Калужка област съобщиха в социалните мрежи за експлозии, които са чули през нощта.

Ройтерс цитира министерството на отбраната, че Украйна се е опитала да атакува цивилни обекти на нейна територия с модифицирана ракета С-200. Калужка област граничи с Подмосковието, което в последно време постоянно е обект на нападения с дронове.

По-рано командващият украинската армия генерал Валерий Залужни е заявил пред американски представители, че контраофанзивата се намира на прага на пробив.

Както пише Уолстрийт Джърнъл, генералът не е дал никакви подробности. Междувремено Пентагонът обяви, че Съединените щати ще започнат да обучават украински пилоти и техници на самолети Ф-16 през октомври.

Миналата седмица Дания и Нидерлания съобщиха че са готови да предоставят изтребители Ф-16 на Украйна, след като пилотите бъдат обучени. Страните изготвиха и подготвителни програми. А вчера и Норвегия обяви, че ще предостави свои Ф-16 на Киев. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK