Върнаха за разглеждане делото за АМ "Струма" при пътен възел "Кресна"

Снимка: Infomreja.bg

Определението на ВАС е окончателно

ВАС върна за ново разглеждане от АССГ дело по жалба срещу писмо на министъра на околната среда във връзка с АМ „Струма“.

Върховният административен съд отмени определение от 14.09.2023 г. по административно дело на Административен съд София и върна делото за съдебния състав за продължаване на производствените действия.

С отмененото определение на първоинстанционния съд е оставена без разглеждане жалба на Сдружение за дива природа „Балкани“ срещу писмо на министъра на околната среда и водите и е прекратено производството по делото.

Предмет на производството пред АССГ е писмо от 13.03.2023 г. на министъра на околната среда и водите до председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, с копие до Министерство на регионалното развитие на благоустройството. В него е потвърдено, че не се изисква процедура по екологична оценка (ЕО) и оценка за съответствие (ОС) за доизграждане на ПВ „Кресна“ при лот 3.2 от АМ Струма.

В писмото е посочено, че за инвестиционен проект „Подобряване на трасето на Лот 3.2 на АМ „Струма“ е проведена процедура по ОВОС, в рамките на която е извършена процедурата по ОС с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000 и процедурата е приключила с Решение по ОВОС №3-3/2017 г. на министъра на околната среда и водите, с което се одобрява осъществяването на инвестиционния проект. В писмото е отбелязано, че влязлото в сила решение по ОВОС е достатъчно основание за одобряване на проекта за ПУП.

Върховните съдии от касационната инстанция не споделят извода на първоинстанционния съд, че процесното писмо е само едно становище като етап от цялостната процедура по изготвяне и приемане на изменението на ПУП. Становището по ЕО е крайният завършващ акт на едно специално нормативно регламентирано производство. Аналогично на правния статус на решението по ОВОС и на решението по оценката за съвместимост (ОС) по смисъла на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), за които по силата на закона е предвидено самостоятелно съдебно обжалване.

Екологичната оценка също е предмет на специална нормативна уредба в Глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и в Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (НУРИЕОПП (наредбата). Извършването на екологичната оценка е част от процедурата за изготвяне и одобряване на ПУП, като оценката е част от устройствения план, съгласно чл. 125, ал. 6, изр. второ от ЗУТ. Правният ефект на становището по екологична оценка има характера на самостоятелно решение на административен орган, което рефлектира в правната сфера на възложителя, на лицата, чиито инвестиционни предложения са включени в изменението на плана, на засегнатата по смисъла на § 1, т. 25 от ДР на ЗООС общественост, каквито в случая са жалбоподателите.

След като носи белезите на административен акт, становището по ЕО може да бъде предмет на съдебна проверка за законосъобразност по силата на чл. 120, ал. 2 от Конституцията на Република България.

По изложените съображения прекратителното определение следва да бъде отменено и делото да се върне за продължаване на съдопроизводствените действия.

Припомняме, че на 16 май 2023 протест и първа копка се състоя на ЛОТ 3.2.2 от АМ „Струма“.

Символичната първа копка, направена от багер, бе съпътствана от протест на екоактивисти, предвождани от Андрей Ковачев.

Церемонията, на която присъстваха кметовете на Кресна, Струмяни, Сандански, Симитли, премина бурно – с възгласи: „Шишков – лъжец!“, „Мафия!“, „Оставка!“, „Убивате Кресна!“.

В края на събитието се стигна и до арести, при които Андрей Ковачев и негови съмишленици бяха закопчани.

Още преди началото на церемонията значително количество полицаи и жандармеристи пазеха реда. Протестиращите с плакати „Магистрала извън Дефилето!“ и „Спасете Кресненското дефиле“ бяха на възвишение, далеч от отсечката, където направиха копката.

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK