Върховният съд на САЩ отново блокира забраната за хапчето за аборт

Снимка: iStock

По-рано съд в щата Тексас нареди лекарството да бъде изтеглено от пазара

Върховният съд на САЩ в сряда за пореден път временно удължи достъпа до лекарство за аборт. Това е очакван ход, който трябва да даде на съдиите повече време да разгледат въпроса, съобщи CNN.

Новият краен срок е петък, 21 април.

По-рано през април съд в щата Тексас нареди лекарството да бъде изтеглено от пазара.

По-нисък апелативен съд отговори на решението на Тексас, като остави лекарството на разположение, но с условия.

Ограниченията включват забрана на пациентите да го получават по пощата и съкращават прозореца за одобрена употреба от до 10 седмици от бременността на седем.

Според анализатори, днешната заповед не казва нищо за това как ще се произнесе Съдът в пълен състав. Невъзможно е да се знае в каква посока ще отиде това решение.

Делото е най-важният спор, свързан с абортите, който е стигнал до висшия съд, откакто съдиите отмениха "Роу срещу Уейд" през последния мандат. Това накара консервативните щати в цялата страна или да забранят, или силно да ограничат процедурата. Начинът, по който в крайна сметка се разрешава спорът относно аборта с лекарства, може да затрудни жените да направят аборт дори в щатите, които все още го позволяват.

Администрацията на американския президент Джо Байдън в петък поиска от Върховния съд спешни действия, за да спре по-ниските съдилища в рязкото ограничаване на достъпа до лекарството. 

Министерството на правосъдието подаде спешна молба до Върховния съд, след като федерален апелативен съд отмени поредица от мерки, които разшириха наличността на мифепристон през последните години.

Главният адвокат Елизабет Прелогар нарече потенциалното въздействие на решението "дълбоко вредно" и поиска от Върховния съд да отложи решението, докато съдебният спор продължава. Ако съдиите не желаят да направят това, Министерството на правосъдието поиска връщането да бъде спряно временно и съдиите да изслушат аргументите по въпроса преди лятната си ваканция.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа закона за забрана на абортите след шестата седмица.

ДеСантис подписа законопроекта няколко часа след като Камарата на представителите на Флорида прие закон, наречен Закон за защита на сърдечния ритъм, със 70 на 40 гласа.

Белият дом заклейми този ход, като предупреди, че забраната на абортите "ще отнеме правата на жените във Флорида и ще застраши достъпа до аборти в целия Юг".

"Горди сме, че подкрепяме живота и семейството в щата Флорида", казва ДеСантис в съобщението. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK