Външното ни министерство "скастри" Митрофанова

Снимка: facebook.com/rusembul

МВнР: Опитите за дезинформация във връзка с подкрепата на България за Украйна са недопустими

Република България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води.

Това се съобщава в позиция на МВнР след публикувано на 12 юни в социалните мрежи обръщение на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, в което се изказват хипотези и предположения относно оказваната от Република България подкрепа за Украйна.

В позицията си от външно министврество заявяват:

Република България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води.

Помощта, която Република България оказва на Украйна, закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, като характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство.

Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности.

В този смисъл, България е участник в редица национални и международни инициативи за борба с дезинформацията с ясното разбиране за основополагащата роля на демократичното ни общество в споделените ни усилия за недопускане на внушения и спекулации.

На 12 май Елеонора Митрофанова написа във Фейсбук:

Всички ние живеем в трудно време – в периода на глобални кардинални промени, които формират координатната система на новия многополюсен световен ред. В тези условия Русия, като активен субект на протичащите процеси, се стреми не само да гарантира спазването на своите интереси, но и да формулира разбираеми за повечето държави принципи на международни отношения, които се основават на взаимно уважение и равенство, изключващо доминиране и хегемония на едни над други.

Подобно развитие на събитията среща и очевидно ще продължава да среща съпротива от страна на редица държави, произволно приписали си функциите на „жандармеристи“ на планетата. Опитите им да навредят на Русия чрез санкции все още не постигат желаните резултати, нещо повече – осезаемо ощетяват самите инициатори. Налаганите ограничения срещу страната ни със сигурност създават трудности, но в същото време стимулират прехода към самодостатъчност на икономиката и търсенето на нови надеждни партньори, допринасят за консолидацията на населението. Искам да ви уверя, че въпреки усилията на така наречения колективен Запад, Русия ще продължи да върви напред.

Трябва да признаем, че сегашното ниво на руско-българските отношения не отговаря на пълния потенциал на вековните двустранни връзки между нашите народи. Въпреки далеч нееднородните виждания на българските граждани за актуалния дневен ред, София упорито се придържа към антируските наративи. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали става дума за снабдяване на режима в Киев с боеприпаси или например за евентуално изпращане на български контингент в зоната на военни действия, със сигурност ще има негативни последици за двустранния диалог. Убедена съм, че с течение на времето ситуацията ще се подобри. Знаем много добре, че в летописа на нашите страни е имало различни страници, но неизменно трудният период е последван от решителен възход.

Уважаеми сънародници! Този ден отеква в душата на всеки, който свързва своето минало, настояще и бъдеще с Русия, милее и копнее за Отечеството. Като част от отделна самобитна цивилизация с велика история и колосален принос в световната наука и култура, ние сме готови не само да споделим с Родината гордостта от постиженията и победите, но заедно с нея достойно да преодолеем предначертаните ни изпитания.

От все сърце Ви пожелавам здраве и благополучие, успехи в професионалната и обществена дейност.

Честит празник, скъпи приятели! Честит ден на Русия!

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK