Вучич: Издигаме съвместното сътрудничество на равнището на съвместно бъдеще

Снимка: БГНЕС

Това каза той след разговор с китайския президент

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес след среща на четири очи с китайския президент Си Цзинпин, че двете страни очакват напредък в съвместното сътрудничество, което, както каза Вучич, ще достигне равнището на съвместно бъдеще, съобщи Танюг.

В началото на срещата на делегациите на двете страни той благодари на Си Цзинпин за открития и честен разговор в тесен формат.

Вучич обяви, че Сърбия ще има подкрепата на Китай по всички важни политически въпроси. "Казахме, че Китай има нашата подкрепа по отношение на спазването на международното право и Хартата на ООН. Благодарен съм на Си, че се вслуша в нашите молби и отговори на всяка една", каза Вучич.

Той добави, че е обсъдил със Си Цзинпин въпроси, свързани със свободната търговия, индустрията, изкуствения интелект, сътрудничеството в сектора на военната сигурност, културата, здравеопазването, авиокомпаниите, "Експо 2027". "Получихме уверения, че Китай ще подкрепи Експо (2027) по всякакъв начин, което е възможност за развитие“, каза Вучич.

Той добави, че е разговарял със Си за инвестициите на Китай и по-конкретно на компаниите HBIS и "Сицзин", за туризма, за ролята на Националната банка, за сътрудничеството между министерствата на правосъдието и вътрешните работи.

"Ние повдигнахме почти всички теми и впечатлението на всички, които бяха в този тесен формат, е, че никога не сме имали възможност да получим толкова задълбочен анализ на всичко, което се случва в света, включително и на нашето бъдеще, както от президента Си", каза Вучич. Той отново благодари на Си за всичко това, както и за уважението, което проявява към малка страна като Сърбия. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//