Второ поколение Шенгенска информационна система ще повиши сигурността в ЕС

снимка: Пресслужба Мария Габриел

На пленарната сесия в Страсбург евродепутатите гласуваха докладите на Карлос Коельо относно миграцията от Шенгенската информационна система (ШИС 1 +) към второ поколение Шенгенска информационна система (ШИС II).

Евродепутатът Мария Габриел от Групата на ЕНП (ГЕРБ) подкрепи докладите с аргумента, че ШИС II е един от най-важните инструменти за Шенгенското пространство. В обяснение на вота си тя подчерта, че Европейският парламент отхвърля продължителното използване на междуправителствена структура. Той винаги е бил в подкрепа на развитието на Шенгенското пространство и създаването на ШИС II, която ще бъде наистина една европейска система.

„ШИС II ще даде възможност да се добавят нови данни (например биометрични данни) и нови функции, които могат да повишат сигурността в целия ЕС и се опитват да спрат евентуални заплахи за общата сигурност на Шенгенското пространство. ШИС II ще бъде полезен инструмент за борба с организираната престъпност, за разкриване на престъпни мрежи и за откриване на изчезнали лица. Това е една от причините, поради които наистина оценявам работата на колегите в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи», заяви българският евродепутат.

Според нея докладите имат за цел насърчаване на пространството на свобода, сигурност и правосъдие. «Подкрепих докладите, защото ШИС II е основен инструмент, който значително ще подобри защитата на данните и основните права на физическите лица», заяви Мария Габриел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK