ВСС отложи назначението на съдията, който да разследва главния прокурор

Снимка: Infomreja.bg

В петък във Върховния касационен съд беше избрана съдия

Прокурорската колегия на Висшия съдебен Съвет отложи за следващо заседание разглеждането на предложението на Комисията по атестирането и конкурсите за спиране, на основание чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК, на процедурата за назначаване на длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура на Даниела Талева – съдия в Софийски градски съд, до приключване на конституционно дело № 10/2023 г. по описа на Конституционния съд на Република България.

Съдия Талева е определена по реда на чл. 112, ал. 6 от ЗСВ, да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от заместник на главния прокурор. 

Сред аргументите за отлагане, бе важността на решението и необходимостта да се осигури провеждане на задълбочен дебат с участието на всички членове на Прокурорската колегия, тъй като в момента двама са в полагаем годишен отпуск.

Като допълнителен аргумент бяха посочени и законовите изискванията за обикновено и квалифицирано мнозинство, съответно при спиране на процедурата или при назначаване на съдия Талева на длъжност „прокурор“ във ВКП, съобщават от пресцентъра на ВСС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK