ВСС назначава съдията, който да разследва главния прокурор

Снимка: Infomreja.bg

Даниела Талева бе избрана на случаен принцип в началото на юли

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет трябва да назначи днес съдия Даниела Талева като магистрата, който ще разследва главния прокурор или неговите заместници. Тя бе избрана на случаен принцип в началото на юли, но кадровиците отложиха назначението й заради законови пропуски, пише Нова тв.

След като депутатите гласуваха нови промени в Закона за съдебната власт, като дадоха възможност да се разследват и заместниците на обвинител номер 1, ВСС трябва да я назначи временно като прокурор.

Даниела Талева беше избрана между 22 -ма съдии, дали съгласие да разследват главния прокурор. В началото на юли системата за случайно разпределение на дела я посочи като първия върховен магистрат, който ще проверява дали обвинител номер 1 е извършил нарушение.

Прокурорската колегия обаче не я назначи, тъй като откри законов пропуск - можела да разследва главния прокурор, но не и заместниците му. А първият сигнал беше срещу Борислав Сарафов като заместник на обвинител номер 1.

Депутатите спешно промениха текстовете. И днес съдия Талева трябва да бъде назначена временно като прокурор, който единствен има право да проверява дали има основание да се разследва и повдига обвинения на главния прокурор, или неговите заместници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK