Всички в джаза, всички в Банско: Звезди от световната сцена са част от фестивала

Снимка: Infomreja.bg

На пресконференция медиите бяха запознати с джаз и културната лятна програма на Банско

Всички в джаза, всички в Банско.

Това е мотото, под което ще премине тазгодишното 25-о издание на джаз фестивала в Банско.

Традиционен за летния сезон, превърнал се в емблема и обединяващ културата на града с традициите на джаз изкуството, фестивалът е обогатен от личности и събития, които ще се случат само и единствено в полите на Пирин.

На пресконференция медиите бяха запознати с джаз и културната лятна програма на Банско.

Кметът – Иван Кадев, заедно с Лили Големанова от БНР, проф. Стефка Оникян от Националната музикална академия, Живко Василев – музикант, Илияна Щерева – Иванова от Асоциацията на фестивалите в България и Светослав Николов от Джаз ФМ Радио, представиха основните звезди и програма, на които от 6 до 13 август всеки гост и жител на Банско може да се наслади.

Водещи на фестивала ще са именно Светослав Николов и Таня Иванова.

Миналата година фестивалът премина при голям интерес. Това налага да дадем нещо повече тази година. Имаме силно международно участие. Също така джазът ще има и своя академия, където артисти от младежката сцена ще се изявяват, а след това ще участват в майсторския клас, заедно с големите имена на джаз изкуството. Следобедните часове пък ще има джаз импровизации на центъра на града, каза Иван Кадев.

Той заяви още , че тази година са положени големи усилия за създаването на една богата културно-спортна програма.

„Ще отпразнуваме 25 години джаз в Банско с много съпътстващи събития“, допълни Кадев.

Илияна Щерева заяви: „Джаз фестивалът от миналата година постави трудната задача да се надгражда програмата. Тази година ще има 20 концерта, изпълнени от 18 артисти, сред които и български“.

Хедлайнери ще бъдат изпълнители от Бразилия и Унгария.

Силно присъствие ще имат дамите – джаз дамите... от Израел, Бразилия, Италия и Камелия Тодорова като българско присъствие.

Милица Гладнишка пък ще открие фестивала.

Сред изпълнителите още е и победителят от Евровизия в Киев, с когото пък ще приключи фестивалът.

„Джазът ще звучи денонощно“, каза Щерева.

„Надграждането е символично за тази музика. Всички имена ще доставят огромно удоволствие на публиката и ще дадат тласък на младите артисти“, заяви Светослав Николов.

25-годишнината от джаза на банска сцена ще се отбележи и със специални проекти, сред които съвместното участие на чуждестранни и български артисти.

„Ще участва арменската вокалистка Арти Петрусян, която е двойничка на Джулия Робъртс. Тя ще пее на 4 езика – арменски, френски, португалски, а на български ще изпълни химна“, каза Любомир Денев, който се включи онлайн в конференцията.

Холандската група „Арифа“, в която няма нито един холандец по народност, ще плени публиката, тъй като в нея има и българско участие – това на Живко Василев. Той ще свири на кавал заедно с изпълнители от Турция, Германия и Унгария, обединени от „Арифа“. Те ще представят едно „Пътешествие по Дунава“.

Специално на българска сцена на пък на всичко мрачно в Украйна пристига Дмитро Радзетски от „Радз банд“. Изпълненията на Дмиторо и брат му Сергей ще бъдат представени в Банско.

Това издание на фестивала означава, че България става част от международната културна сцена. За първи път в България, и то в Банско, пристига Христо Вичев. Той е роден в САЩ и е известен джаз изпълнител, който не е посещавал родината си.

Проф. Оникян даде повече информация за майсторския клас, където младите изпълнители се срещат със звездите на джаза.

„Когато човек владее джаза, владее музиката. Джазът изисква сериозна подготовка. Има музика за главата, музика за душата и музика за краката. Джазът е за главата. Той дава свободата да се импровизира“, каза Оникян.

Кметът Кадев обяви и част от културната програма, изготвена от Община Банско. Тя започва от средата на май до края на септември. В нея са включени традиционните: парад на ретро коли, ендуро състезания, изложби и културни вечери, фолклорен фестивал, панаир на занаятите, оперен фестивал, кино вечер и Дни на българското кино, концерт на самодейните състави, кулинарен празник, Банско филм фест, маратонът „Пирин Ултра“.

Новото в програмата е, че между 23 и 26 юни е организиран фестивал на училищните оркестри.

Кметът отбеляза, че зимният сезон е бил изключително добър и се надява и летният да бъде такъв.

„Достигнахме туристопотока от 2019 година“, завърши Кадев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg, Любомир Денев
Снимка: Дмитро Радзетски
Снимка: Живко Николов
Снимка: Културна програма, Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK