Всички натровени младежи в Падеш са с опасност за живота

снимка: infomreja.bg

Има опасност за живота на младежите, пили метилов алкохол. Причината за натравянето им е поглъщане на немалко количество течност за чистачки, съобщи БГНЕС.

Един от пациентите е настанен в Централна реанимация на "Пирогов" след внезапно влошаване на състоянието. Той е в безсъзнание, има нарушаване на дишането, в кома е. Пациентът е интубиран, в тежко шоково състояние е. Вчера при голям риск е проведена хемодиализа, днес ще се проведе отново. Пациентът е в крайно тежко и рисково състояние. Това е най-малкият пациент от петимата постъпили вчера в "Пирогов". Това каза д-р Мирослава Петкова от здравното заведение, която е и национален консултант по токсикология.

Друг пациент – 17-годишен, е в детска реанимация на "Пирогов", той е настанен там, защото във всеки един момент се очаква влошаване на състоянието му. Останалите трима са в съзнание, но д-р Петкова определи състоянието им като "стабилно тежко". "Тоест, при всичките има риск на живота, концентрацията на метанов в кръвта им все още е висока", заяви лекарката.

Следващите 48 часа са рискови за пациентите. "Във всеки един момент се променя тяхното състояние и би могло следващите 48 часа да се очаква влошаване. Постоянно се следи състоянието им, създадена е перфектна организация и се действа професионално", каза д-р Петкова.

Общо петима младежи бяха докарани от Благоевград и приети в "Пирогов" с алкохолно натравяне след неделен купон в село Падеш. Едно момиче е в болницата в Благоевград в кома. Шестимата са между 16 и 22 години, всички са с тежка метанолова интоксикация. Младежите пили, според тях, домашна ракия, която по-късно се оказала не точно такава – най-вероятно е течност за чистачки, но лекарите не могат да кажат категорично дали е така все още, стана ясно от думите на специалистите.

Младежите са пили бира на парти в дома на едно от момичетата. Бирата свършила и домакинята намерила две бутилки от по литър и половина, които били с розов цвят. Те помислили, че това е ракия и я пили като я разреждали със сок. Така изпили целите три литра.

Лекарите не знаят каква е концентрацията на метанола в течността, тъй като тя не е била в оригинална опаковка, но могат да направят предположение по тежкото им състояние и изследванията за концентрацията на метанол в кръвта. Националният консултант по токсикология посочи, че натравянията с алкохол се увеличават и възрастта пада, понякога има случаи на препили 10-12 години деца. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK