Всички автомобили задължително с екостикер

Снимка: Pixabay

Целта е да се подобри качеството на въздуха в големите градове

Въвеждат екостикери за автомобилите. Целта е да се подобри качеството на въздуха в големите градове. В дните с фини прахови частици над нормата леките и лекотоварните коли няма да се допускат в централната градска част.

Стикерите трябва да влязат в сила най-късно на 12 юли тази година. Те ще се издават по време на техническия преглед. 

Вредните емисии ще се измерват по същия начин, но след това за всеки автомобил ще се издава стикер с чип с информация от коя екологична група е превозното средство.

„Ако тази екологична категория не е отразена в превозното средство, се взима датата на първа регистрация”, обясни Бойко Рановски, изп. директор на ИА „Автомобилна администрация”.

Системата във всеки пункт в страната ще бъде свързана с тази на администрацията.

„След края на тази година информацията ще постъпва автоматично в системата. Няма да има възможност за злоупотреби”, твърди Рановски.

От самите пунктове обаче са скептични.  „Не е тайна, че има места, където може да се преминава и да се манипулират уредите”, заяви Малина Бондаренко, управител на пункт за технически прегледи.

Манипулиран или не, стикерът с „еко” групата ще бъде залепен на предния прозорец на автомобила.

Контролът ще се извършва в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. В столицата вече са обособени две зони, в които при мръсен въздух над нормата няма да имат право да влизат автомобили от определени групи.

Или чрез регистрационния номер на колата, или чрез чипа от стикера на предното стъкло, камерите ще подават информация за нарушителите в Центъра за управление на трафика. Живеещите в зоните ще са изключение от правилото.

7 месеца преди старта на новия вид контрол обаче, не е ясно как ще се санкционират нарушителите. Тепърва ще се обсъжда и какви точно ще са санкциите. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

SS11:07 - 11.01.2021
Ала бала, 90 процента от автомобилите на по 3 години идващи от чужбина са със изтърбушени DPF и катализатори.Развити Икономики като Германия още немогат да се оправят с този казус та тук ЕКОСТИКЕРИ.Поредния канал за злоупотреба и измами.Едни пари пак за едни хора.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK