В събота, когато се гледаше мярката за неотклонение на бизнесмена Васил Божков, прокуратурата изнесе в съда тезата за връзки със загиналия преди няколко дни в самолетна катастрофа руски герой Евгений Пригожин - ръководител на частната военна компания "Вагнер" и ръководител на опита за пуч в Кремъл.

Адвокатът на Божков Георги Гатев категорично отказа да коментира пред Нова телевизия тази информация. Според него тя е дадена с цел медиите да бъдат задоволени.

"Направена за медиите и да бъде лансирана пред обществото, за да се върти в публичното пространство компрометираща информация за Божков", заяви Гатев и посочи, че нищо от казаното по този въпрос от прокуратурата не е част от обвиненията срещу Васил Божков и такива обстоятелства не са коментирани. Няма такова нещо в делото, отсече Георги Гатев.

Той също така увери, че да свидетелства срещу Борисов, Горанов и Арнаудова не е основна причина Божков да реши да се върне в България, а и той все още няма процесуално качество по това дело. Забавянето на Божков с три години и моментът на прибирането - миналата седмица, адвокатът обясни със свалянето на забрана от страна на властите в Дубай. Каква е тази забрана Георги Гатев отказа да коментира, тъй като няма познания в чужд законодателен процес. Емблематично е обаче, че искания за екстрадиция на българските власти не се изпълняват от чужди държави и това не се отнася само за Дубай, а и за Австрия, която също отказа да съдейства на страната ни и да екстрадира друг обвиняем съратник на Васил Божков.

Очевидно българската прокуратура не си върши работата като хората, посочи Георги Гатев. Освен това той припомни, че всички съобвиняеми с Васил Божков отдавна не са в ареста и нямат наложена никаква процесуална мярка за неотклонение. Той очаква това да се случи и по тези обвинения, тъй като Васил Божков отхвърля всички обвинения и не се признава за виновен.

Припомняме, прокуратурата поиска и получи от съда мярка за неотклонение "постоянен арест" спрямо бизнесмена, който над три години и половина се укриваше в чужбина, по т. нар. "хазартно дело", от което всъщност започнаха проблемите на Божков с правосъдието.