Временният кмет на Разлог прерязва ленти и открива нов културен обект

Снимка: Община Разлог

Община Разлог и Исторически музей- Разлог ви канят на откриване на нов музеен обект Патокова къща

На тържествена церемония Иван Гюров (ВРиД кмет на Община Разлог) и Магда Първанова (кмет на село Баня) прерязаха лентата на обновената улица “Десета” в село Баня.

По време на церемонията, съпътствана от тържествен водосвет - отслужен от отец Янко Русков, кметовете представиха новия облик на една от най-дългите улици в Баня - пред десетки жители и гости на селото, представители на различни организации, хотелиери и инвеститори.

След месеци усилена работа, улица "Десета" вече разполага с по-широко пътно платно, което улеснява движението на превозни средства и подобрява трафика. За удобство на всички живущи и гости на хотелите, са обособени нови паркоместа, които ще намалят проблемите с паркирането в района.

За насърчаване здравословния начин на живот и предоставяне на достъпна и безопасна среда за пешеходци, майки с колички и хора в неравностойно положение, на улицата са изградени велоалеи и нови тротоари.

Достъпът на жители и инвеститори до качествени питейно-битови услуги се подобри, чрез цялостна подмяна на водопроводната мрежа и частични подобрения в ел.-инсталацията. На улицата са монтирани нови енергоспестяващи осветителни тела, а за опазване на околната среда - са обособени нови зелени площи, със засадени десетки млади дръвчета.

Цялостното подобряване на 1-километровата инфраструктура, се реализира със средства на Община Разлог, с цел предоставяне по-сигурна и удобна среда за живот и транспорт в село Баня, като част от плановите дейности за “Безопасна и здрава среда” и “Подобряване регулацията на движението”.

На 20 октомври ще бъде направена първа копка на нов парк за развлечения и отдих в местността Саровица над град Разлог.

Община Разлог започва официално изграждането на ново място за отдих, развлечение и почивки.

Първоначалните проектни дейности, които предстои да се реализират на площ от 40 дка, обхващат обособяването на свободни зони за групови занимания, пикник, спорт, както и различни атракции за деца и възрастни, част от които са дълга пързалка и въжен мост между дърветата.

Съоръженията на обособените места за различни видове интереси ще бъдат изградени от естествени материали - дърво и камък в съществуващата борова гора, с идея за максимално запазване близостта на природата.

Ще се обособи зоокът, с различни видове животни.

На 25. октомври (сряда) ще бъде открит нов музеен обект - Патокова къща.

Сградният фонд е построен през втората половина на XIX век. През 2023 година, с идея за откриване на още един музей в Разлог, Община Разлог и Исторически музей-Разлог предприеха редица дейности, насочени към подобряване състоянието на Патокова къща, която да представя пред своите посетители - традициите и обичаите на местните хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK