Военен преврат в Нигер, затвориха границите

Снимка: iStock

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди метежа

Група войници в Нигер твърдят, че са свалили президента Мохамед Базум, след като по-рано той беше задържан от президентската охрана в столицата на Нигер, Ниамей, съобщи "Асошиейтед прес". Те обявиха по държавната телевизия, че са сложили край на правителството заради влошаващата се сигурност на африканската страна.

"Това е резултат от продължаващото влошаване на ситуацията със сигурността, лошото икономическо и социално управление", каза Полковник-майор Амаду Абдрамане във видеото. Седнал на маса пред девет други войници, той каза, че въздушните и сухопътните граници са затворени и е наложен комендантски час, докато ситуацията се стабилизира.

Войниците казаха, че всички институции са спрени и силите за сигурност управляват ситуацията. Бунтовниците призоваха външни страни да не се намесват.

В столицата демонстранти се събраха пред президентския дворец, за да се възпротивят на опита за преврат. След това беше открита стрелба, която ги разпръсна. Няма информация дали бунтът е подкрепен от други части на армията. Не е ясно къде е бил президентът по време на съобщението или дали е подал оставка.

Групата, която се нарича Национален съвет за опазване на страната, заяви, че продължава ангажиментите си към международната и националната общност.

По-рано публикация от акаунта на президентството на Нигер в Twitter съобщи, че членове на елитната гвардия са участвали в "антирепубликанска демонстрация" и неуспешно са се опитали да получат подкрепа от други сили за сигурност. Според публикацията армията и националната гвардия на Нигер "са готови да атакуват", ако участващите в акцията не се откажат. Тя добавя, че Базум и семейството му са добре.

Комисиите на Африканския съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави описаха събитията като опит да бъде свален Базум. Международната общност остро осъди опита за завземане на властта.

Улф Лаесинг, ръководител на програмата за Сахел във фондация Конрад Аденауер коментира, че бунтът е "кошмарен сценарий за западните сили, които са заложили на Базум и Нигер като нова котва за сигурността на Сахел". Според него части от армията вероятно все още са лоялни към Базум.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също осъди метежа. Той призова за незабавното освобождаване на Базум, както и за "незабавно прекратяване на всички действия, подкопаващи демократичните принципи в Нигер".

Правителствата на Франция и Съединените щати също изразиха загриженост и призоваха участващите войници да прекратят действията си.

Нигерийският президент Бола Тинубу, който беше избран този месец за председател на Комисията на Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS), обяви, че ръководството на съюзът ще се противопостави на всеки опит за сваляне на правителството на Нигер.

"Трябва да бъде съвсем ясно на всички играчи в Република Нигер, че ръководството на региона на ECOWAS и всички любители на демокрацията по света няма да толерират ситуация, която да извади от строя демократично избраното правителство на страната", каза Тинубу. "Ние ще направим всичко в рамките на нашите правомощия, за да гарантираме, че демокрацията е здраво засадена, подхранвана, добре вкоренена и процъфтяваща в нашия регион." /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK