Водният проблем в Кюстендилско! !Тема №1 пред Общински съвет

Снимки: Infomreja.bg

Управителят на „Кюстендилска вода“ обеща съдействие

Липсата на вода в голяма част от малките населени места се превърна в тема №1 на сесията на Общински съвет – Кюстендил. Заради множеството сигнали по време на заседанието беше поканен и управителят на „Кюстендилска вода“ – инж. Марио Нешев. „Много моля там, където имате сигнали да се реагира своевременно. Слушаме в райони, където има война, че се спира водоподаването, то при нас няма война и пак има проблеми. Проблемът е много сериозен, срамота е да поставяме населението на Общината в такова положение“, обяви председателят на ОбС – Кюстендил, Иван Андонов.

Пред местните парламентаристи, кметове на села и управителят на водното дружество инж. Марио Нешев обяви, че заема поста от 1 година и два месец. „В състоянието, в което го заварихме, е публично известно, няма да се спирам конкретно – кризата и липсата на бизнес – план.

Самото приемане на бизнес плана не е  достатъчно условие, защото това 10 годишно изоставане на дружеството не може да бъде компенсирано. В тази връзка съм изготвил оздравителна програма, запознал съм министъра на регионалното министерство. Програмата касае основно подпомагане на дружеството – транспорт и техника за отстраняване на авариите. Другата част в оздравителна програма касае използването на възможности за енергийна ефективност.  4 от пречиствателните станции са на територията на Община Кюстендил. Монтиране на фотоволтаични централи, които ще намалят потребната ел. енергия и от там намаляване цената на водата.

Предстои финансирането на българския ВиК холдинг. От 6 юли дружеството е пълноправен член и вече е регистрирано в Камарата на строителите. Това се случва за първи път, това го прави участник в различни процедури“, обяви още в началото на изявлението си инж. Нешев.

Масово кметовете по селата и жители се оплакаха от различни проблеми свързани с липсата на вода, потърсиха и решения:

Кметът на село Соволяно - Пламен Илиев

“При мен проблемът е 8 година, дойде ли юни месец ние сме на воден режим. Цялата вина е  на този, който го е обявил, а именно на кмета на населеното място. Това се прави за тяхно добро, да обиколиш къща по къща. Трудно е, много трудно се работи. Досега Кюстендилска вода при всяка една авария се отзовават, правим ремонти. Затова им благодаря. Но това не решава проблема. Моят водопровод е от 1934 г, това са 90 г, селото се увеличава, а водата намалява. В момента има квартал с намален дебит на водата. Общината направи експресен проект за подмяна водопровода на централната улица, който ще реши 90% от проблемите. Пак идва воден режим, но хората питат кога всички хора ще имаме вода. Искам Кюстендилска вода да не бъде аварийна група, а да бъде такава, че само тя да стопанисва своите селища и всеки един гражданин да е доволен. Кога ще започне ремонта на водопроводната мрежа, хората питат и не искат воден режим.  Собственик на водопроводната мрежа е на Кюстендилска вода, ние няма как да подсигурим милионите за ремонти.

Кметът на село Катрище - Васил Василев

При мен е още по-сериозно положението. Селото е от 1 месец на режим. Получава се така, че хората във високата част на селото нямат вода. Сменяме режима, надявам се да се направят извори, да се каптират, за да се увеличи дебита на водата. В момента нашият извор е в Горна Гращица, до язовир, повечето стари хора са имали проблеми с тоя язовир и мисля, че там се отклонява водата. Хората от Кюстендилска вода ме увериха, че няма такова нещо. Надявам се да се намерят нови и да се предприемат действия. Не е приятно сутрин възрастна жена да ви се обади и да плаче по телефона. Искам по спешен порядък да се реши въпроса.

Жителка на селото алармира, че хора, закупили имоти в селото вече ги продават, заради липсата на вода. Вода няма и в ниската част на селото.

Йордан Данчев, жител на Катрище – Хубаво е да се извършат цялостни проверки, относно трасе водопроводна мрежа и незаконни отклонения. 21 век сме, това ако беше във времето на пандемия щеше да е много опасно по отношение на здравето и болестите. Да помолим г-н Нешев да вземе необходимите мерки. Не може да се живее така, трябват реални планове и мерки, хората са насочени към сериозни протести.

Кметът на Слокощица – Венера Илиева

Ние също имаме проблем с водата, но той е може би друг .Прекалено много се изразходва тази вода. Имаме градска вода, аз искам да помоля ВиК, да се проверява резервоара по-често за запушвания. Със сигурност се злоупотребява

Инж. Огнян Атанасов – общински съветник

Да се монтират, ако не са, измервателни уреди преди каптажа и на входа на селото, да се засекат водомерите и така да се види къде се губи водата.

Второ ми предложение е общинска администрация да осигури на гражданите на Катрище достъп до проекта за подмяна на канализацията, защото имат съмнения. Срамота е при нов водопровод да няма вода.

Третото е към общинска администрация – Г-н кмете, колко акта има съставени за поливане през последните 3 години, колко от тях са съставени от кметовете по села и може ли да им се осигури помощ от страна на общинска охрана. Да се направят по-чести проверки за поливането, като моето предложение е проверките да се правят отделно от „Кюстендилска вода.

От своя страна кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви, че е от изключителна важност тази среща.

„Много е важно да се състои срещата, за да видите, че сега се похабява десетилетния труд на кюстендилци, за да съживят малките населени места. Много е важно е да осъзнаете какво да кажете на принципала на регионалния министър и конкретно за 15 от малките населените места. Партньорство не сме отказали никога, когато е поискано. Кюстендилци са възпитани хора, но не може да се злоупотребява с търпението им – необходими са незабавни мерки и инвестиция за стотици милиони левове. Имаме два проекта – единият за село Соволяно и село Драговищи. Там стоят проектите на Слокощица и Жиленци. Трагедията е, че там където сме инвестирали общински пари като в Катрище, резултатите са тези. Нямаме упреци към вас, тъй като сте от скоро, а към държавата. Затова ви моля да призовете за извънредни мерки.

И друго – каква е натовареността от общините Бобов дол, Бобошево и изобщо ефективността от управлението на тези населени места. Имам основания да смятаме, че не бива да понасяме негативите на други общини. Освен това ви моля и по друг въпрос – от колко години преди вас „Кюстендилска вода“ не е възстановявала асфалтови настилки от аварийте, които е правила. С търпението на нашите съграждани не може повече да се злоупотребява. На вас държавата ви е гласувала доверие, сега трябва да ви се даде необходимото финансиране, за да няма последващи мерки, които ще ангажират политици.

В отговор на поставените проблеми, инж. Нешев обяви, че ВиК дружеството не може да инвестира в такива големи проекти. „Ние нямаме ресурс, тъй като се касае за няколко стотин милиона, за да извършваме такива мащабни работи. В тази връзка, аз поемам ангажимент да посреднича за среща, тъй като моите правомощия ще се ограничат до тук, с ръководството на ВиК холдинга и регионалното министерство. С липсата на бизнес план, самата област и общините бяха поставени в неизгодност да кандидатстват по европейски програми. Именно в този дух, предлагам моята подкрепа за реализиране на тези планове.

Ще направим всичко възможно за Катрище, там правим хидрогеоложки проучвания, водата на първия повърхностен слой е на 1,5 метра. От тук нататък се касае за сондаж, за да достигне до втория слой. Тези мерки може да са дългосрочни, но ще работим и по тях.

Вторият проблем е маловодието.  Те директно се влияят от атмосферните условия, това е също трудоемък процес и третият проблем е неправомерното ползване на водата.

В тази връзка се обръщам към ръководството на Общината за упражняване на правомощията по общинската наредба за нарушаване на обществения ред. Моето предложение е за извършване на проверки, които да са съвместни и да се направят проверки, за да се види как се ползват тези води. Това е най-бързата мярка, която ще осигури поне някакво налагяне в по-високите части", заяви още управителят на „Кюстендилска вода".

От 2018 г. дружеството не е успяло да асфалтира изкърпването на дупките, които се получават след отстраняването на аварии. Миналата година, са асфалтирани 846 квадрата на територията на Кюстендил, което е крайно недостатъчно, но това е направено в тежка кризисна година, когато дружеството се бореше за оцеляване, посочи Нешев.

В момента има избран изпълнител и от следващата седмица ще започне възлагането на асфалтиранията. По спомен за град Кюстендил са 1 126 кв. и остава да се уточни квадратурата по селата. Започваме от най- емблематичните и най-тежките кръстовища, обяви още управителят на водното дружество. От следващата седмица най-вероятно ще има един телефонен номер, с 5 подменюта, на който ще се регистрират аварии. Цената ще е колкото един градски разговор и ще може да се записват сигналите за аварии.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK