Внимание, шофьори: Мокри и заснежени настилки, силен вятър

Снимка: БАН

В сутрешните часове имаше отрицателни температури и валежи от сняг

Водачите, на които предстои да шофират в днес, да поемат на път подготвени за управление в зимни условия и да се движат с повишено внимание на пътя, апелира инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата.

Той обясни, че според прогнозата на синоптиците, предстои промяна на времето.

В сутрешните часове имаше отрицателни температури и валежи от сняг - по-интензивни в Западна и Северна България, засилване на вятъра, което доведе до снегонавявания. В този смисъл апелира към отговорно поведение на пътя, припомни изискването шофьорите на товарни превозни средства да разполагат с вериги, които в случай на нужда да поставят и отбеляза, че в  случай на въвеждане на временна организация в определени участъци от пътя, всички трябва да спазват стриктно указанията на органите на реда. 

Правила за безопасно поведение

Ако сте у дома при възникването на необичайно силен вятър, е добре да изключите тока и газта. Вратите и прозорците трябва да бъдат добре затворени, а от первазите да бъдат премахнати всички неукрепени предмети /саксии, украса и др./.

Не бива да оставате на открито за дълго време заради опасност от падащи предмети от заобикалящите ви сгради.

Силните ветрове засягат най-често покривните конструкции и горните етажи - преценете и, ако е необходимо, използвайте за убежище приземните етажи и мазето на сградата.

Ако сте далеч от дома, подслон може да намерите в обществени сграда и в подлези.

Когато сте на път, добре е да спрете автомобила си на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

Ако сте извън превозно средство, потърсете ниските места в района, където да изчакате преминаването на опасността.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK